Karell kiirabi brigaadid lähevad üle e-kiirabile

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karell kiirabi.
Karell kiirabi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tänasest lähevad kõik kaheksa Ida-Virumaal tegutsevat AS Karell Kiirabi arstibrigaadi üle e-kiirabi süsteemile.

Elektrooniline info sisestamine ja edastamine võimaldab kiirabile paremat ülevaadet abivajajast ning haiglale suuremat valmisolekut patsienti ravida, teatas karell kiirabi kiirabiteenuse juht Ave Põlluaas.

Tema sõnul on iga kiirabiauto varustatud tahvelarvutiga, mis on mobiilse andmeside kaudu ühendatud ühtse e-tervise andmebaasiga. Väljakutsele reageeriv kiirabibrigaad saab juba teel abivajaja juurde tutvuda tema varasema haigusloo ja ravi seisukohalt oluliste andmetega.

Karell kiirabiteenuse juhi sõnul on üle Eesti kasutusele võetav e-kiirabi süsteem oluline samm erakorralise arstiabi kvaliteetsemaks muutmisel.

«Üsna sagedased on väljakutsed, mil abivajaja on kriitilises seisus ja teadvuseta, mistõttu ei saa ta kohale sõitnud kiirabiarstile täiendavaid selgitusi anda. Kui on teada patsiendi nimi, saab arst juba teel abivajajani e-kiirabi vahendusel kontrollida näiteks, kas inimene põeb suhkruhaigust, kas tal on mõne ravimi suhtes vastunäidustusi või mis oli tema viimaste arsti juurde pöördumiste põhjuseks,» selgitas Põlluaas.

E-kiirabi süsteem töötab üle mobiilse interneti, mistõttu pole välistatud olukorrad, kus andmeside katkeb või pole piisav vajaliku info edastamiseks ja vastuvõtmiseks.

«Ükski süsteem pole sada protsenti veatu ega töökindel, mistõttu jäävad kiirabiautodes kasutusele ka kõik teised senised sidepidamisvahendid häirekeskuse, haigla ja kiirabibrigaadi vahel. Patsiendile tähendab e-kiirabi kindlasti täiendavat kindlust, et talle antakse parimat võimalikku abi arvestades seejuures tema isiklikku meditsiinilist tausta,» tõdes Karell kiirabi juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles