Terviseamet hoiatab mürgiste seente eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadkogrits.
Kevadkogrits. Foto: Wikimedia Commons

Oma sotsiaalmeedia kontol hoiatab tervisamet kevadkogritsa ja teiste mürgiste seente eest.

«Pea iga päev leidub Facebookis keegi, kes jagab oma imelist leidu, milleks on kevadkogrits ja rõõmustab selle üle, et õhtusöök on hooleta,» kirjutab amet sotsiaalmeedia kontol. Terviseameti sõnul tuleks olla kevadkogritsa korjamise ja sellest toiduvalmistamise järel siiski väga hoolikas.

Mürgitusinfo lehe järgi tuleks kevadkogritsate toiduks tarvitamisel arvestada, et toorelt või vähekeedetuna on seen mürgine, sest sisaldadab güromitriini. Güromitriini sisaldus seenes sõltub seene kasvukohast ja aastaajast, vaheldudes ka seeneti. Et mürk laguneks ja eralduks tuleb kevadkogritsaid enne söömist kupatada kaanega potis vähemalt 20 minutit.

Meeles peab pidama, et seente kupatamise vesi ja keetmisel eralduv aur on mürgised. Seega võib  kevadkogritsa mürgistus tekkida ka vaid seenetoidu valmistamisest, näiteks kui köögi ventilatsioon on puudulik. Mikrolaineahjus kuumutamine ei asenda kupatamist ja selliselt töödeldud seened jäävad mürgiseks.

Kevadkogritsa korduv tarvitamine võib vallandada sümptomid ka alles mitmenda toidukorra järel, ilma et inimesel oleks eelnevalt olnud mingeid kaebusi. Samuti nagu söömisel, kuhjuvad ka kevadkogritsate kupatamisel erituvad mürkained organismis.

Kui kevadkogritsat on tarvitatud toiduks toorelt või ebapiisavalt küpsetatult rohkem kui suhkrutüki suurune tükike tuleks lapse või kaks-kolm supilusikatäit söönud täiskasvanu puhul helistada mürgistusteabekeskuse telefonile 16662 ja pidada nõu, kuidas edasi toimida.

Amet soovitab lugeda enne toiduvalmistamist kevadkogritsa ja kõikide teiste mürgiste seente kohta mürgistusinfo veebilehelt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles