Luksumine võib anda märku ajurabandusest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajurabandus ehk insult on naiste surmapõhjuste seas kolmandal kohal, kuid värske uuringu järgi on vähesed teadlikud naistele spetsiifilistest hoiatavatest märkidest ja sümptomitest.

USAs Columbuses asuva Ohio ülikooli Wexneri meditsiinikeskuse teadlased võtsid vaatluse alla 1000 naist ning selgus, et vaid üks kümnest oli teadlik, et naiste puhul on koos ebatavalise rindkerevaluga esinev luksumine varajaseks ajurabanduse eest hoiatavaks märgiks, kirjutab Web MD.

Ehkki meestel ja naistel on mõned ajurabanduse riskifaktorid ühised – näiteks suitsetamine, füüsiline passiivsus ja kõrge vererõhk –, on naistel teadlaste sõnul ka teisi riskifaktoreid, mida meestel ei ole.

Ent ainult 11 protsenti küsitletud naistest oli teadlik, et rasedus, luupus, migreen, antibeebipillid ja hormoonasendusravi suurendab ajurabanduse riski.

Ajurabanduse sümptomid, mis on naistele spetsifiilised, on teadlaste sõnul muu hulgas peapööritus, peavalud ja ühel kehapoolel tugevamalt väljendunud tuimus üle terve keha.

Neuroloog dr. Diana Greene-Chando märkis, et ka rasedus suurendab ajurabanduse riski, eriti lapseootuse lõpukuudel ja sünnitusjärgsel perioodil.

Nii meeste kui naiste puhul võivad insuldile viidata raskused rääkimise või kõnest arusaamisega ning ka probleemid silmanägemisega, järsud raskused kõndimisel, tasakaalu ja koordinatsiooni kadumine.

Greene-Chando lisas, et naised peavad insulti sageli meeste haiguseks ega oska seda enda puhul seetõttu kahtlustadagi.

Ligi pool küsitletud naistest ütles, et nad ei teadnud ka seda, et isnuldi järel kogevad paljud naised närvikahjustusi, neelamisraskusi ja depressiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles