Altkäemaks on parim viis suitsetamisest loobumiseks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti avaldatud uuringust selgub, et kõige parem viis panna inimesi suitsetamisest loobuma on anda neile pistist.

Ameerika meditsiinilehes New England Journal of Medicine avaldatud uuringust selgub, et suitsetamisest loobumisel on efektiivsem panna inimesed uskuma, et nad kaotavad mingi osa oma rahast, kui lubada neile õnnestumise korral rahalist võitu, vahendab Time.

Uuringu läbiviimisel võrreldi viit erinevat tehnikat suitsetamisest loobumiseks rohkem kui 2000 Ameerika tervishoiuettevõtte CVS Caremark töötajate seas. Leiti, et kõige paremini töötas tehnika, mille puhul suitsetajale öeldi, et nende antud sularaha sissemakse võetakse neilt ära, kui nad suitsetamisest ei loobu. Tehnikad, mille puhul lubati suitsetajatele loobumisel rahalist auhinda ei töötanud nii hästi.

Uuringu üks autoritest ütles Reutersile, et uuring näitas ka seda, et inimestele on äärmiselt vastumeelne oma teenitud raha kaotada.

Uuringus osalejad olid samuti palju lihtsamini nõus liituma tugiprogrammiga, mille puhul antakse inimestele hiljem tasu, kui sellise programmiga, kus nad peavad alguses ise nn deposiiti maksma. Samas on aga viimased kaks korda efektiivsemad ja viis korda efektiivsemad kui muud nikotiinisõltuvusest vabanemisega seotud teraapiad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles