Uue seadmega on trombide lõhustamine senisest ohutum ja kiirem

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITK

Ida-Tallinna keskhaiglasse jõudis esimesena Eestis uus seade, mis aitab senisest ohutumalt ja kiiremalt trombe lõhustada, kirjutab ITK Sõnumid.

Straub Medical Rotarex mehaaniline trombektoomiaseade töötab Archimedese kruvi põhimõttel – peene kateetri sees on suurel kiirusel pöörlev kruvi (teeb umbes 40 000 pööret minutis), mis lõhustab veresoont ummistava trombi. Lõhustatud trombifragmendid tõmmatakse kateetrisse ja transporditakse selle kaudu koos verega kehast välja.

Ägedat jalaisheemiat põhjustava tromboosi korral on seni ravimeetodina rakendatud kateeterjuhitud trombolüüsi. Reiearteri kaudu sisestatud kateetrisse süstitakse trombolüütikumi 24‒48 tunni jooksul. «Mehaanilise trombektoomia on lisavõimalus suurte trombimasside eemaldamiseks veresoontest. Võrreldes konventsionaalse arterisisese kateeterjuhitud trombolüüsiga on protseduur oluliselt kiirem ja ohutum. Protseduur kestab üks-kaks tundi ning patsiendid ei vaja enamasti täiendavat trombolüütilist ravi. Kui täiendav trombolüüs on siiski näidustatud, on kasutatavate ravimite doosid madalamad ja ravi kestus lühem. Seetõttu on võimalike hemorraagiliste tüsistuste tekke oht oluliselt väiksem,» kinnitas kardioloog-vanemarst Sulev Margus.

Ta lisas, et uue seadmega saab jala amputatsiooni ära hoida ka nendel patsientidel, kellel on trombolüütiline ravi ebaefektiivne või kõrge riski tõttu vastunäidustatud. Dr Sulev Marguse sõnul on Straub Medical Rotarex kasutamisel teinegi positiivne aspekt – trombi lõhustamise käigus lihvib kateeter ka veresoone seinu, mis tagab paremad balloonangioplastika tulemused.

Veresoontekirurg Veronika Palmiste-Kallion lisas: «Kahjuks ei ole ükski veresoontekirurgi tehtud šunt või stent igavese garantiiga, seega on iga uus meetod, mida saab lisaks kasutada, väga oluline just patsiendi autonoomsuse säilitamise nimel. Hetkel kasutame Straub Rotarex Medical vahendit suuremate arterite avamiseks, samas on analoogset meetodit võimalik rakendada ka suuremate süvaveenide ägeda sulgumise korral, samuti kopsuarteri trombemboolia korral. Viimatinimetatud haiguste puhul ei ole Eestis agressiivset ravi seni teadlikult kasutatud.»

Aastate jooksul on Ida-Tallinna keskhaiglas ravitud kümmekond patsienti välismaalt laenutatud Straub Medical Rotarex seadme abil. Kuu aja jooksul, mil seade on ITK angiograafia osakonnas olnud, on tehtud kolm protseduuri. Eestis vajab mehaanilist trombektoomiat 20‒30 patsienti aastas. Patsiendile sobiva ravi otsustab arstide konsiilium patsiendi nõusolekul lähtuvalt iga konkreetse patsiendi seisundist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles