Veel üks põhjus, miks rämpstoit teeb paksuks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamburger.
Hamburger. Foto: SCANPIX

Et rämpstoit teeb oma tühjade kalorite ning kõrge rasva- ja suhkrusisalduse tõttu kergesti paksuks, pole kellelegi saladus. Ent nüüd selgub, et see pole ainus põhjus – uue uuringu järgi hävitab töödeldud toit kasulikud soolebakterid, mis aitavad meil muidu saledana püsida.

Raamatu «The Diet Myth» («Dieedimüüt») autor Tim Spector leidis oma uuringu raames, et rämpstoidu söömine vaid ühe nädala jooksul tappis juba kolmandiku olulistest soolebakteritest, mis mängivad oma rolli nii terve immuunsüsteemi kui ka hea tuju säilitamisel, kirjutab Shape.com.

Oma raamatus kirjeldab Spector, kuidas ta tegi oma pojast katsealuse ning pani ta nädalaks sööma ainult kiirtoitu.

«Enne seda, kui ma alustasin oma isa kiirtoidudieeti, oli mu soolestikus umbes 3500 bakteriliiki, mille hulgas domineerisid firmikuudid,» rääkis tema Spectori poeg, kes õpib ise ülikoolis geneetikat.

«Kiirtoitu süües kaotasin ma otsekohe 1300 bakteriliiki ja mu soolestikus hakkasid domineerima bakteroidetid. McDonald’si dieet tappis 1300 bakteriliiki minu soolestikus.»

Spector märgib, et keegi ei püüa kiirtoitu ära keelata või öelda, et seda ei tohiks endale üldse mitte kunagi lubada, ent muutused soolestiku bakterite koosluses ehk mikrobioomis on suure tõenäosusega suures osas vastutavad rasvumise epideemia ning selle tagajärgede diabeedi, vähi ja südamehaiguste eest. «On selge, et mida vaheldusrikkam on sinu toitumine, seda vaheldusrikkam on ka mikroobide kooslus ning parem tervis.»

Ehkki kiirtoidu ja soolestiku mikrobioomi vahelist seost oleks vaja põhjalikumalt teaduslikult uurida, ütlevad paljud teadlased, et need tulemused ei tule neile üllatusena. Varasemad uuringud on leidnud seose töödeldud toidu söömise ning diabeedi, depressiooni, mitme vähkkasvaja liigi, nõrgenenud immuunsüsteemi ning loomulikult ka rasvumise vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles