Personaaltreener: piim on rämpstoit

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes on rahva lemmikjook piim sattunud tule alla ühe personaaltreeneri hiljutise väljaütlemise pärast, et töödeldud piim tekitab tervisehäireid alates kõhuprobleemidest lõpetades hingamisteede haiguste ja isegi vähiga.

Soomes tarbitakse ühe elaniku kohta maailmas kõige rohkem piima, keskmiselt 129 liitrit aastas. Soome terviseamet soovitab juua viis kuni kuus detsiliitrit piima ja süüa kaks või kolm viilu juustu päevas, vahendab Yle Uutiset.

Rootslased vähendasid hiljuti soovituslikku päevast piimakogust kahele kuni viiele detsiliitrile päevas ja paljud soomlased on samuti protestinud riiklike soovituste vastu. Toitumiseksperdid, kes on uurinud piima mõju tervisele ei nõustu aga personaaltreener Tomi Kokko hiljutise väljaütlemisega nagu piim tekitaks tervisehädasid.

Kokko soovitab kõigil oma klientidel proovida olla kaks nädalat ilma piimatoodeteta. «Ma ütlen valetamata, et 95 protsenti inimestest ei naase enam vanade harjumuste juurde,» ütles ta.  

Tema soovitused põhinevad nii isiklikel kui oma klientide kogemustel. Aktiivse atleedina tarbis Kokko varem pea kaks liitrit piima päevas, kuid nüüd väidab, et ilma piimata elades on ta palju energilisem ning haigestub harvem.

Treeneri sõnul pole inimkeha võimeline seedima teise imetaja piima ja seetõttu tekitabki piima tarbimine kõhuprobleeme, põletikke, hingamisteedega seotud probleeme ning teisi haiguseid.

Kokko soovitab piimasõpradel tarbida vaid orgaanilist täispiima, sest kõik teised piimad on tema sõnul töödeldud nii, et nendes pole säilinud ei vitamiine, kasulikke ensüüme, rasvasid ega baktereid.

«Töödeldud piim on vedel rämpstoit. Selle naturaalne struktuur on töötlemise käigus täielikult rikutud,» nõustus Eat&Joy marketi jaemüüja Eeropekka Rislakki Kokkoga.

Toitumisteadlased aga ütlevad, et piima joomise ja tervisehädade vahel ei ole mingit seost ning vaid üksikud inimesed kannatavad piima tõttu seedehäirete all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles