Ravimiuurija Gavronski: ravimi toime sõltub patsiendi seisundist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid tuleb tarbida vastavalt arsti ettekirjutustele.
Ravimeid tuleb tarbida vastavalt arsti ettekirjutustele. Foto: SCANPIX

Tartu perearsti ja farmakoloogia instituudi lektor Maia Gavronski sõnul võib ka ühe ja sama tootja ravim olla erinevatel patsientidel veidi erineva toimega.


See sõltub tohtri sõnul paljudest patsiendipoolsetest teguritest – näiteks neeru- ja maksafunktsioonist ning teistest kasutatavatest ravimitest, kirjutas meditsiiniportaal Med24.

Gavronski arvates peab selgitustöö lähtuma raviarstist, sest siis on patsiendi valikud lihtsamad. «Originaalravimi asendamisel geneerilisega peab nagunii patsienti tõhusamalt jälgima. Kui patsient on otsustanud mingit geneerilist ravimit kasutama hakata, siis soovitan algul ühe kuu ravimi välja osta. Kui ravim sobib, siis tulebki seda kasutama hakata, mitte iga kord uut proovida,» rääkis ta

«Kui inimesel on valida, kas osta odavamat geneerilist preparaati või üldse mitte, siis targem on ikka geneerik valida. Ka Eestist rikkamad riigid kasutavad geneerilisi ravimeid,» lisas Gavronski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles