Kus on kõige parem saada emaks?

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Organisatsiooni Save the Children koostatud pingereast selgub, et Eesti on maailmas paremuselt 27. riik, kus emaks olla ja oma lapsi kasvatada. 

Save the Children avaldab igal aastal edetabeli, mille koostamisel arvestatakse 179 maailma riigi emade-laste heaolu, sealhulgas nende tervist, haridust, sissetulekut ja naiste staatust ühiskonnas.

Esimesed kohad krabasid endale skandinaavlased. 

Tabeli lõpust leiame enamasti Aafrika riigid. 

Eesti paikneb tabelis 27. kohal. Meie lähinaabritest oli Leedu pingereas 28. ja Läti 40. kohal, Venemaa jäi 56. positsioonile.

Arenenud riikidest on olukord kõige hullem Ameerika Ühendriikides, kus naine sureb sünnitusel kümme korda suurema tõenäosusega kui näiteks Poolas. Eestis oli aga arenenud riikide keskmisest parem laste suremuse näitaja. Kui lääneriikides sureb keskmiselt neli last tuhandest enne viieaastaseks saamist, siis Eestis oli see näitaja 3,4 juures.

Arenenud tööstusriikide keskmine positsioon ülemaailmses pingereas oli 19. Eesti jäi sellele alla peamiselt madala elatustaseme ja rasedusega seotud surmade tõttu. Samuti jäi Eesti alla keskmise naiste esindatuse poolest riigi valitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles