Kevade saabumine tõi ebatavalised mürgistusjuhtumid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka rabarberi söömisel tasub ettevaatlik olla.
Ka rabarberi söömisel tasub ettevaatlik olla. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Terviseamet kutsub inimesi kevadiste roheliste taimede söömisel ettevaatusele, kuna juba on mürgistusteabekeskusel teada mitu juhtumit, mis on lõppenud haiglaraviga.

Mürgistusteabekeskusel on juba teada juhtum, kus rabarberi lehe söömine lõppes haiglaraviga, teatab terviseamet.

Paljude eestlaste koduaedades kevadeti tärkava rabarberi puhul tasub meeles pidada, et söömiskõlbulikud on taimel ainult noored varred, teatab terviseamet. Lehtedesse tuleks ettevaatlikumalt suhtuda – päris kindlasti ei tohi neid kasutada smuutide, pestode valmistamiseks, kuna leht on sellel taimel äärmiselt maksatoksiline.

Sama suure ettevaatusega soovitab amet suhtuda ka suvaliste maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel – iseäranis siis, kui enda taimealased teadmised on nõrgad. Nii on mürgistuse infoliin

16 662 saanud sel kevadel juba kõne, kus võilillejuurika pähe tarvitas perekond kaebuste järgi hinnates ilmselt hoopis karumustika juuri.

Sel kevadel oli lastehaiglas ka tütarlaps, kes enda teadmise järgi korjas toiduks karulauku, ent kujunenud tervisekaebused viitasid hoopis piibelehele.

Terviseamet soovitab enne taimede korjamist ja nende sööma hakkamist uurida täpsemalt nende välimust ja toimet. Häda korral või isegi üksnes kahtluse olemasolul soovitab amet helistada mürgistuse infoliinile 16 662, kus kõnedele vastatakse ööpäev läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles