Milline heli sulle kõige rohkem närvidele käib?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Plaksumaisi mugimine? Närimiskummi närimine? Sõrmede naksutamine? Milline heli sulle enim närvidele käib? Misofoonia on seisund, mille korral teatud helid põhjustavad suurt piina ja kutsuvad inimestes mõnikord esile raevupurskeid või tülgastust.

Misofoonia tähendab helide vihkamist. Misofoonia all kannatavatel inimestel on konkreetsed sümptomid ja nende vallandajad. Nad on tundlikud teatud helide ja mõnikord ka visuaalsete vallandajate suhtes, kirjutab kliinik.ee.

Probleemsed helid on tavaliselt taustahelid, kuid misofoonikutele võib osutuda probleemiks ükskõik milline heli või müra. Näib, et teised inimesed ei pane neid helisid tähele või ei ole nende suhtes tundlikud, samuti ei teki neil selliste helidega kokku puutudes negatiivset reaktsiooni.

Kui misofooniat põdev inimene puutub kokku heliga, mis temas selle seisundi vallandab, on tulemuseks vahetu negatiivne emotsionaalne reaktsioon. See võib ulatuda mõõdukast ebamugavustundest kuni ägeda pahameeleni või kutsuda esile isegi tõelise raevu ja paanika. Tekkida võib ka «võitle või põgene» reaktsioon. 

Reaktsiooni vallandavate sündmuse ajal võib inimene ärrituda, võtta kaitse- või ründepositsiooni, eemalduda vallandajast või hoopis end välja elada ja väljendada segava heliallika suhtes viha või raevu. Veel võivad tekkida emotsionaalne stress ja paanika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles