Mis on tsöliaakia?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

16. mail tähistatakse rahvusvahelist tsöliaakiapäeva. Tsöliaakia on krooniline autoimmuunhaigus, mille puhul on inimesele keelatud nisu, rukis, oder ja soovitatavalt ka kaer ning nende teraviljade sisaldusega tooted.

Keelatud teraviljades sisalduva valgu – gluteeni toimel kahjustub tsöliaakiahaige peensool. Tsöliaakia ainus ravi on eluaegne gluteenivaba range dieet. Õige dieediga peensoole limaskest paraneb. Seega on tsöliaakiahaigele rangest gluteenivabast dieedist kinnipidamine ülioluline.

16. mail tähistatakse rahvusvahelist tsöliaakiapäeva. Sellel päeval toimub üle maailma palju üldsust teavitavaid üritusi, kus tutvustatakse selle haiguse range dieedi vajalikkust ning kutsutakse selle haigusega ning haigetega kokkupuutuvaid inimesi sellesse piisava tähelepanelikkusega suhtuma.

Kuigi arstide sõnul on see haigus ikka veel Eestis aladiagnoositud, suureneb aasta-aastalt tsöliaakiahaigete hulk. Õnneks on viimastel aastatel üha rohkem ka Eestis võimalik osta spetsiaalseid gluteenivabu tooteid. Toitlustusasutuste töötajad saavad aastatega üha teadlikumaks gluteenivaba menüüga seonduvast. 

Tsöliaakiapäeva puhul on Eesti Tsöliaakia Seltsi Facebooki lehel võimalik mängida tsöliaakiateemalist mängu, kus auhindadeks on erinevad gluteenivabad tooted.  

Tsöliaakia ja gluteenivaba dieedi kohta saab rohkem lugeda Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles