Lastefond asus toetama Haapsalu asenduskodu lapsi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eripedagoog tööd tegemas
Eripedagoog tööd tegemas Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees / EMF

Alates maikuust toetab Tartu ülikooli kliinikumi lastefond Haapsalu hoolekandekeskuse projekti, mis on suunatud asenduskodu kasvatajatele ja seal kasvavatele lastele eripedagoogilise toe pakkumisele.

11 kuud kestva projekti raames külastab Haapsalu Hoolekandekeskust regulaarselt eripedagoog Pille Kriisa, kes oma kogemustele tuginedes tegeleb nii kasvatajate kui kasvandikega, vahendab lastefond.

Eripedagoog täiendab kasvatajate teoreetilisi teadmisi ja praktilisi oskuseid asenduskodu lastele turvalise ja toetava kasvukeskkonna pakkumisel, viib läbi juhtumitööd ja eripedagoogilisi tegevusi lastega – sealhulgas uute oskuste õppimine, koduste ülesannete tegemine ning tulevikuplaanide üle arutlemine – ning teostab supervisiooni.

Oma igapäevatöös puutuvad asenduskodu kasvatajad kokku väga erinevate kasvatuslike ülesannetega, püüdes lahendada probleeme seoses laste õppetööga, puuduliku suhtlemisoskusega ning halva käitumisega nii kodus kui väljaspool seda. Kuna neil napib selleks aga eripedagoogilisi teadmisi, siis vajatakse spetsialisti tuge ja abi.

«Haapsalu hoolekandekeskuse kasvatajate ja teiste töötajate ülesandeks on aidata ja toetada lapsi, kes on meie juurde elama sattunud läbi erinevate keeruliste elusaatuste. Meie eesmärgiks on tagada lapsele turvaline ja võimalikult kodulähedane elukeskkond,» selgitab projekti üks eestvedaja, Haapsalu hoolekandekeskuse juhataja Peeter Alekand.

Koostöös eripedagoogiga soovivad hoolekandekeskuse töötajad luua lastele tugivõrgustiku, mille kaasabil paraneksid nende omavahelised suhted, leiaksid lahendusi õppimisega seotud probleemidele ning suudaksid ennetada uusi probleeme.

Tegemist on jätkuprojektiga 2015. aasta veebruaris alanud koolitusprogrammile «Aspekte asendushooldusel olevate teismeliste sotsialiseerumisest», mille raames jagati kasvatajatele nõuandeid oma hoolealustega toimetulekuks.

Lastefond toetab oma tänavuse põhikampaania «Katkised hinged» raames Haapsalu hoolekandekeskuse projekti 3226 euroga tasudes kogu projekti kestel eripedagoogi töötasu. Haapsalu hoolekandekeskus pakub alates 2012. aastast asenduskoduteenust 38 lapsele vanuses 8–18 aastat.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles