Vähiravifondi tabas abitaotluste buum

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kingitud elu» toetab vähiga võitlevaid inimesi.
«Kingitud elu» toetab vähiga võitlevaid inimesi. Foto: SCANPIX

Vähiravifondi «Kingitud elu» on sel kevadel tabanud suur abitaotluste arv. Fond toetab võtluses vähiga kaht noort inimest ja võimaldab viimase õlekõrre ka ühele vanahärrale. 

«Oleme saanud taas aidata kolme inimest. Ülevoolav tänu kolmelt patsiendilt annab mõtte igale eurole, mis annetusena fondi pangakontodele laekub. Fondi on sel kevadel tabanud abitaotluste buum, mis paneb meile suurema vastutuse, kuid annab ka võimaluse kinkida suuremale hulgale inimestele elupäevi. Tänumeeles kõikide fondi toetajate ees jätkame aktiivselt annetuste kogumist,» ütles vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu. 

«Kingitud elu» toetab 44-aastast pärnakat  ligi 7300 euroga. Käärsoolevähiga võitlev pereisa panustab ise oma ravisse kokku 500 eurot ning saab tänu fondile kätte ravimi Vectibix. 

«Kuulsin käesoleva aasta aprilli algul oma raviarstilt, et minu senine standardravi on ammendunud ja minu ainuke lootus on ravim, mis kahjuks haigekassa poolt toetatud ravimite hulka ei kuulu. Kuna ise suudan oma ravi finantseerida vaid vähesel määral, siis oli ainsaks päästerõngaks «Kingitud elu» fond. Päeval, mil Toivo Tänavsuu isiklikult mulle helistas ja teatas fondi otsusest minu ravi toetada, ei osanud ma eestlasliku tagasihoidlikkuse juures öelda muud kui «aitäh». Mina ja minu pere on väga tänulikud uue võimaluse eest. Siiras tänu «Kingitud elu» fondile ja fondi annetajatele,» rääkis patsient. 

Fondit sai äsja abi sama ravimi Vectibix soetamisel ka umbsoolevähiga võitlev 79-aastane mees. Ta soetas ise kaks ravikuuri ning palus fondilt ligi 4000 eurot toetust kahe järgneva kuuri eest tasumisel. «Nagu raske kivi langes südamelt,» ütles tänulik vanahärra fondi nõukogu positiivsest otsusest teada saades. 

Farmaatsiafirma Amgen ravimit Vectibix kasutatakse metastaseerunud soolevähi raviks. Ravimi toimeaine panitumumab on valk, mis tunneb vähiraku ära ja takistab tal kasvuks ja jagunemiseks vajalike signaalide saatmist. On ebaselge, millal vähiravifondi abil juba mitmele patsiendile kättesaadavaks saanud Vectibix lõpuks haigekassa rahastamise alla jõuab. Haigekassa andmetel ei juhtu see kindlasti enne 2016. aasta jaanuari. 

Ühtlasi jätkab fond 37-aastase tallinlanna Natalja toetamist võitluses emakakaelavähiga. Detsembris 2014 aitas fond naisel kätte saada ravimi Avastin. Ravim on naisele hästi mõjunud, ravi on kestnud ning nüüd toetab fond Nataljat juba kolmandat korda. Kokku küündib fondi senine toetus Natalja ravile üle 13 000 euro. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles