Pärasoolevähk tabab üha nooremaid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs läbi viidud uuringu hiljuti avaldatud tulemused näitavad, et kuigi pärasoolevähi levik üle 50-aastaste hulgas on langemas, diagnoositakse seda haigust üha rohkem 20–49-aastastel patsientidel.

Organisatsioooni United European Gastroenterology (UEG) esindajana kõnelenud Londoni King’s College’i üldmeditsiini emeriitprofessor Roger Jones kutsus üles pöörama suuremat tähelepanu pärasoolevähi sümptomite ilmnemisele noortel inimestel esmatasandi tervishoius, et tagada õigeaegne ravile suunamine ja säästa elusid, vahendab Meditsiiniuudised.

«Pärasoolevähist on saamas eelkõige noorte inimeste haigus,» ütleb ta. Uuringutulemused näitavad, et PSV väljakujunemise risk noorte inimeste hulgas kasvab murettekitava kiirusega.

«Me ei tea täpselt, miks pärasoolevähk noorte inimeste hulgas sageneb, kuid see võib olla seotud üha istuvama elustiiliga, kehvema toitumisega ning rasvumise ja diabeedi järjest suureneva levikuga – kõikide nende puhul on tegemist PSV riskifaktoritega,» ütleb prof Jones.

«Ligikaudu 20 protsendil noortest inimestest, kellel on diagnoositud pärasoolevähk, on see haigus suguvõsas märkimisväärselt levinud, ning need patsiendid peaksid osalema riiklikes sõel­uuringute programmides aegsasti enne 50-aastaseks saamist.»

Professor Jonesi sõnul peaksid perearstid koondama oma tähelepanu kõrge riskiastmega noorte inimeste väljaselgitamisele, et suunata neid sõel­uuringutele ja avastada vähimärke võimalikult varakult. Pidev pärasoole veritsemine, veri väljaheidetes, kõhuvalu ja puhitused, söögiisu langus ja kaalu alanemine seletamatul põhjusel – kõik need on sümptomid, mis võivad viidata pärasoolevähile ning nõuavad kiiret suunamist läbivaatusele eriarstide juurde.

Kõiki, kellel on ühel lähisugulasel diagnoositud pärasoolevähk alla 50-aastaselt või vähemalt kahel lähisugulasel diagnoositud see üle 60-aastaselt, tuleks lugeda kõrge riskiastmega patsientideks; sama kehtib kõikide nende inimeste kohta, kellel esineb põletikuline soolehaigus või teatud pärilikud haigused, nagu näiteks perekondlik adenomatoosne polüpoos või Lynchi sündroom.

Mõned gastroenteroloogid soovitavad inimestel, kellel esineb kõige kõrgem soolevähi väljakujunemise risk, läbida kolonoskoopia iga ühe kuni viie aasta järel juba alates 25. eluaastast. Mõõduka kuni kõrge riskiastmega patsiendid peaksid läbivaatusel käima iga viie aasta järel vanuses 50-75 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles