Kohvijoomise ootamatult kasulik toime

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA toitumisjuhiste nõuandekomitee avaldas hiljuti tõendeid, mille järgi võivad kohvi joomisel vastupidiselt siiani arvatule olla hoopis väga positiivsed tagajärjed.

Aastaid on räägitud sellest, et suures koguses kohvi on inimesele kahjulik. Viimaste USA nõuandekomitee toitumisjuhiste järgi kaitseb kohv meid aga mitme haiguse eest, The Guardian.

Kohv on maailmas pärast vett kõige populaarsem jook. Aastast aastasse on aga inimeste lemmikjooki seostatud kõhunäärme- ja neeruvähiga ning kõrge vererõhuga. Viimased USA toitumisjuhiste nõuandekomitee soovitused aga ütlevad, et kolm kuni viis tassi kohvi päevas ei oma tervisele halba mõju ning nende uuringud näitavad, et kohvi joomine võib vähendada 2. tüübi diabeeti ja südamehaigustesse haigestumise riski. Samuti leiti tõendeid, et kohv kaitseb inimest Parkinsoni tõve eest.

Kohvis on üle 1000 erineva kemikaali, millest mõnel on uuringu järgi ka vähivastane toime. Kohvhape pärsib vähirakkude paljunemist ja kafestool stimuleerib rakkudes olevaid antioksüdante, et need kaitseksid end vähi arengu eest.

Samas tuuakse välja, et kofeiinijoogid ei ole sama mis kohv ja selliseid jooke peaksid vältima nii noored kui täiskasvanud. Tuleb ka silmas pidada, et kasulikke mõjusid tervisele omavad vaid tavaline must või piimaga kohv, mitte aga magustatud ja muude lisanditega kohvijoogid. Samuti peavad selle teadmisega ettevaatlikud olema rasedad, kellel ei ole soovitatav palju kohvi juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles