Arstide liit: sotsiaalmaksu langetamine võib pikendada ravijärjekordi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Arstide Liit ei toeta sotsiaalmaksu langetamist, kuna ravikindlustusmaksu vähendamine paneb löögi alla arstiabi rahastamise ja võib põhjustada ravijärjekordade pikenemist.

Valitsus on kokku leppinud sotsiaalmaksu langetamises ühe protsendi võrra, kusjuures ravikindlustuse osa vähendatakse alates 2017. aastast 0,5 protsenti ja alates 2018. aastast veel 0,5 protsenti.

Kokku väheneb ravikindlustusmaks 13 protsendilt 12 protsendile. Maksulaekumine väheneb 2017. aastal 40,5 miljoni euro võrra ning kahel järgneval aastal vastavalt 86 ning 91 miljoni euro võrra. Kuigi valminud seaduseelnõus lubatakse laekumise vähenemist haigekassale kompenseerida riigieelarve muude tulude arvel, ei ole katteallikaid avalikustatud.

Tööandjate keskliidu hinnangul ei mõjuta sotsiaalmaksu üheprotsendiline langetamine ettevõtluskeskkonda peaaegu üldse, samuti ei tõuse selle tulemusel töötajate palgad. Samas on negatiivne mõju arstiabi kättesaadavusele vägagi tõenäoline.

Arstkond peab ravikindlustusmaksu langetamist lühinägelikuks ja rahva tervist kahjustavaks otsuseks. Eesti on tervishoiukulude osakaalult Euroopa liidus eelviimasel kohal. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ekspertide ning riigikontrolli hinnangul ei ole meie tervishoiu rahastamine jätkusuutlik ja nad on korduvalt soovitanud seda suurendada.

«Seni on valitsus väitnud, et riigil ei ole selleks vahendeid, peame väga positiivseks, et nüüd on need vahendid leitud ja valitsus näeb võimalusi eraldada riigieelarvest tervishoiule täiendavalt ligikaudu 90 miljonit eurot aastas,» ütles arstide liidu president Lembi Aug.

Arstide liit teeb ettepaneku jätta ravikindlustusmaks vähendamata, lisada see summa praegusele rahastamisele ja kasutada ravijärjekordade lühendamiseks ning arstiabi kvaliteedi säilitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles