Perearstid peavad tähtsat päeva

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: Panther Media

Täna tähistavad perearstid üle Eesti perearstide päeva, mis tõstab esiplaanile arsti ja patsiendi suhte.

Eestis töötavaid perearste koondab Eesti Perearstide Selts, millesse kuulub ligi 800 perearsti.

«Tänapäevane tervishoid on rohkete võimalustega keeruline süsteem, kus on lihtne ära eksida. Perearst on eelkõige järjepidevuse kandja, iga patsiendi võtmeisik tervishoiu maastikul. Usaldades oma perearsti saab leida tervisevajadustest tuleneva lahenduse, olgu selleks toitumisalane nõustamine või operatsioonile suunamine,» selgitas Eesti Perearstide Seltsi juht ja Järveotsa perearstikeskuse perearst Diana Ingerainen.

Tema sõnul on Eesti vedanud, sest meil on oma perearstide õpetus ülikoolis, perearstide võrgustik. Patsientide rahulolu perearstiga on väga kõrge ning on, mille üle uhke olla. Perearstide päeval soovib ta  kõigile kolleegidele õnne ja toredaid kordaminekuid.

Eesti Haigekassa juhatuse esimehe Tanel Rossi sõnul on tulemusliku ja tõhusa tervishoiusüsteemi aluseks tugev esmatasand. Seega on perearstidel ja pereõdedel Eesti tervishoiusüsteemis väga oluline roll – oma ekspertteadmiste ja kogemustega on just esmatasandi tervishoiutöötajad inimese teejuhiks ja nõuandjaks tervishoiuküsimustes ja arstiabisüsteemis orienteerumisel.

«Tugev ja tulemuslik perearstisüsteem tähendab ka valmisolekut arenemiseks, inimestele uute teenuste pakkumiseks ja uute vastutuste võtmiseks. Kahtlemata väärivad täna tunnustust kõik need, kes selle vastutusrikka ülesande endale võtnud on,» ütles Tanel Ross.

Ülemaailmne perearstide päev kuulutati esimest korda välja 2010. aasta 19. mail maailma perearste ühendava organisatsiooni WONCA poolt rõhutamaks perearsti rolli ja panust inimeste tervisesse. Sel päeval tunnustatakse perearstide töö keskset rolli ennetamistöös, haiguste varajases diagnostikas ja ravis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles