Miks uued riided võivad olla tervisele ohtlikud?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
teksad
teksad Foto: SCANPIX

Enamik inimesi ei mõtle sellele, millise teekonna on uus riideese läbinud enne nende riidekappi jõudmist ja millised parasiidid võivad seal leiduda.

USA Columbia ülikooli meditsiinikeskuse dermatoloogiaprofessor Donald Belsito sõnul on  vajalik ka uusi riideid enne kasutamist vähemalt korra pesta, sest kangastes võivad peituda mitmed ohud ja parasiidid, kirjutab Wall Street Journal.

Paljud sünteetilised kangad on värvitud aso-aniliin värvidega, mis põhjustab väiksele osale elanikkonnast allergilist reaktsiooni. Teiste reageeringud allergeenile on märksa väiksemad, ent võivad siiski põhjustada põletikku ning naha kuivust ja sügelust. Mõnel kandjal ilmneb punetav ja sügelev lööve, eriti kohtades mis rohkem riide vastu hõõrduvad, näiteks piha, kaela, reite ja kaenlaaluste juures. Dr. Belsito arvates peaksid allergeenidele tundlikumad inimesed seda ühendit vältima, sest ka peale tihedat pesemist ei pruugi see riide koostisest väheneda ning seega jätkub ka allergeenne mõju ning oht nahale.

Allergeenset reageeringut põhjustab ka keemiline ühend formaldehüüdvaik, mida kasutatakse peamiselt kortsumise ja kopituse võimalikkuse vähendamiseks puuvillastel riietel. Kuigi enamik riikidest püüab selle kasutamise hulka piirata, leidub seda kangaste koostises siiski. Ühend põhjustab kahte allergilise ekseemi vormi, mis tulenevad just kortsumisvastaste kemikaalide kasutamisest ning mille tagajärjeks on ketendav nahk ja lööve.

Lisaks riietes kasutatavatele kemikaalidele ei saa ka kindel olla, mitu inimest on sama riideeset enne sind katsunud ja proovinud. Belsito toob näite, et on mitmeid nakkushaigusi, mis kanduvad edasi pelgalt riiete kandmise kaudu, lisaks võivad riietele jääda ka täid ja muud parasiidid. Täi eluaeg ilma peremeesloomata ei kesta küll kaua, ent tal on võime haakuda looduslike riidekiudude külge ning seal edasi elada.

Belsito rõhutab, et hügieenilisuse kohapealt on väga oluline ka uusi riideid enne kandmist läbi pesta, ta ise teeb seda vähemalt kaks korda. «Dermatoloogina oskan arvestada veidraid võimalusi bakterite ja parasiitide liikumiseks, seega ma ei võta mingeid riske,» lausub ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles