Neli põhjust, miks oled kogu aeg näljane

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa tead, et sinu viimasest söögikorrast on möödas täpselt kaks tundi ja 36 minutit, sest oled vaadanud paaniliselt kella – oled pidevalt näljane ja varsti pärast söömist  hakkad jälle mõtlema sellele, mida ja millal järgmisena süüa. Miks see nii on?

Raamatu The Hunger Fix autor Pamela Peeke rääkis Shape.com’ile peamistest põhjustest, miks on mõned inimesed pidevalt näljased.

1. Sul on kiire ainevahetus

Mõni inimene lihtsalt sünnib kiire ainevahetusega. Mõni on teinud ränka tööd, kasvatanud lihasmassi ja teinud ainevahetuse seeläbi kiiremaks. Mida kiirem ainevahetus, seda rohkem vajab keha «kütust», kuna suudab selle kiiresti ära töödelda.

Vermonti ülikooli uuringu järgi on umbes 32 protsendil inimestest populatsiooni keskmisest enam kui kaheksa protsendi võrra erinev ehk siis kas kiirem või aeglasem ainevahetus. Nii et kiirem ainevahetus võib tähendada 100 kuni 400 lisa-kilokalori põletamist päevas, ütleb Peeke. See ei ole ehk nii palju, nagu sa loodad, kuid see võib siiski seletada isu selle teise lasanjeportsjoni järele, millest sa lihtsalt ei suutnud loobuda.

2. Sa sööd töödeldud toite

Töödeldud toidud, nagu valge sai, küpsised ja isegi salatikastmed tõstavad kiirelt sinu vere suhkrutaset, kuid sama kiiresti see ka langeb, jättes su tundma veelgi suuremat nälga kui enne söömist.

Ajakirjas the International Journal of Obesity avaldatud uuring näitas, et kõrge rasva- ja suhkrurisaldusega toidud häirivad tuju reguleerivate ainete eritumist ajus, põhjustades depressiooni ja ülesöömist. «Rafineeritud suhkru tarbimine on kõige levinum põhjus, miks inimestel on päev läbi suur söögiisu,» rääkis Peeke. Piira valmistoitude osakaalu oma toidusedelis ja eelista võimalusel alati täistera-süsivesikuid.

3. Sinu hormoonid on korrast ära

PMS ehk premenstruaalne sündroom on üks asi, kuid mõned hormonaalsed probleemid võivad põhjustada nälga läbi terve kuu. Näiteks hüpertüreoidism ehk haigus, mille puhul kilpnääre toodab liiga palju hormooni türoksiini, on pideva näljatunde üks levinumaid hormonaalseid põhjuseid.

Nimelt kiirendab türoksiin ainevahetust ja keha põletab seeläbi energiat kiiremini kui tarvis. Hüpoglükeemia ehk madal veresuhkru tase, samuti eeldiabeet ja diabeet, millega kaasneb liiga kõrge veresuhkru tase, võivad samuti põhjustada näljasööste. Kui usud, et mõni mainitud hormonaalsetest põhjustest võib olla sinu näljasööstude taga, konsulteeri kindlasti arstiga.

4. Sa ajad nälja ja söögiisu segamini

Sa arvad, et oled pidevalt näljane, kuid tegelikult võib sul lihtsalt olla isu millegi hea järele ilma, et sa oleksid seejuures näljane. Nälg on füüsiline, söögiisu on psühholoogiline. Mõtle kõigepealt, kas sul on kõht päriselt tühi või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles