Üks üllatav põhjus, miks kaal ei lange

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalu võib tekitada valges magamine.
Ülekaalu võib tekitada valges magamine. Foto: Panther Media

Teed korralikult trenni ja toitud tervislikult, aga kaalunumber ei taha väheneda – asi võib olla hoopis öösel aknast sisse paistvas tänavavalgustuses.

Hiljuti ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringust selgus, et liiga palju kunstlikku valgust häirib organismi loomulikke bioloogilisi rütme ning aeglustab ka rasvapõletust, kirjutab uudisteportaal Newsmax.

Leideni ülikooli teadlased tegid katse, kus hiired tegutsesid viis nädalat iga päev 16 kuni 24 tundi valguse käes. Kuigi katses osalenud hiired liikusid ja sõid sama palju kui mitte valguse käes olnud kontrollgrupi hiired, võtsid pidevalt valguse käes olnud hiired kaalus poole rohkem juurde kui need hiired, kes elasid oma tavapärase elurütmi järgi ehk olid valguse käes umbes 12 tundi.

Katsest selgus, et tavapärasel uneajal valgusega kokku puutunud hiirte organismi pruuni rasvkoe võime põletada kaloreid olid häiritud ning põletamata kalorid ladestusid rasvadena.

Uurija Patrick Rensen ütles, et kunstlik valgus, mida kasutatakse näiteks vaid korraks e-mailide vaatamiseks, võib ajada segamini keha bioloogilised rütmid. Seetõttu soovitab kaalutõusu vältimiseks magada pimedas toas.

Hiljutist uuringut toetavad ka aasta eest avaldatud Briti uuring. 113 000 naise seas läbi viidud uuringust selgus, et mida enam valgus magamise ajal nende tuppa jõudis, seda suurem oli ülekaalulisuse tõenäosus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles