Apteeker soovitab: kevadtooted, millega suvele vastu minna

, Lõunakeskuse Apotheka proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Kevadel on viimane aeg alustada suve ettevalmistustega – puhastada organism ainevahetusjääkidest ja valmistada oma nahk ette päevitamiseks ja pikemateks õuesviibimisteks.

Muudatusi saab alustada organismi puhastamisega sinna kogunenud ainevahetusjääkidest. Selleks võib kasutada väga erinevaid meetodeid. Esmalt võiks piirata maiustuste ja töödeldud toiduainete tarvitamist ning suurendada puu- ja köögiviljade osa menüüs.

Peale selle tasuks teha kuur organismi jääkainetest puhastavate omadustega taimeteede, joogikontsentraatide, pulbrite või kapslitega. Paarinädalaseks kuuriks sobivad ravimtaimedest väga hästi näiteks võilillejuur, apteegitilli seemned, kõrvenõgese-, piparmündi- ja kaselehed, kummeliõied ning põdrakanepi ürt. Apteegist leiab ka droogide segusid (näiteks Silvaslimi ColonClean, First Cleanse’i taimsed kapslid, Strong Nature’i kapslid Appetite & Weight Control, Lambertsi seedeensüümide kompleks Digestizyme jpm), mis muudavad toime mitmekülgsemaks. Puhastavate joogikontsentraatide, pulbrite ja kapslite koostisse võib peale klassikaliste ravimtaimede kuuluda ka vetikaid, õunaäädikat, vadakut, artišokki, sigurit, sparglit, pomerantsi, punapeeti, linaseemneid, kurkumit, aaloed, maarjaohakat jpt. Kõigil neil komponentidel on seedimise soodustamise ja keha puhastamise juures oma koht. Kel vajadus kehakaalu langetada, saab seda teha targalt, ostes spetsiaalse geneetilise testi, mis võimaldab hinnata, milline on sobivaim kehakaalu langetamise viis.

Kuna kevadeks on kodumaised puu- ja köögiviljad kaotanud suurema osa vitamiinisisaldusest, jääb sageli vajaka mikrotoitainetest, mille vähesus soodustab kevadväsimuse teket. Väsimuse ennetamiseks või organismi turgutamiseks leiab apteegist laia valiku vitamiine ja mineraalaineid sisaldavaid preparaate. Vajadusel saab neid kasutada järjest paar kuud.

Vali nahasõbralikum kosmeetika

Kui keha on seestpoolt puhastatud ja turgutatud, hakatakse üha enam tähelepanu pöörama välisele

ilule. Apteegis on väga lai valik kehahooldustooteid eri maitsele ja nahatüübile. Samuti sisaldab apteegikosmeetika tavatoodetest märksa vähem allergilisi reaktsioone põhjustavaid lisaaineid, sealhulgas lõhna- ja säilitusaineid. Saadaval on ka loodusliku koostisega nahahooldussarjad neile, kes ei soovi ennast ja keskkonda liigse sünteetikaga koormata. Näiteks Apotheka kõige uuema dermakosmeetikasarja BioNike tooted on säilitusainete-, lõhnaainete- ja gluteenivabad ning nikkel-testitud. Seega saab apteegist ripsmetušši, jumestuskreemi, päikesepuudrit, huulepulka ja põsepuna valides silmas pidada just nende nahasõbralikkust ning säästa oma nahka asjatutest ärritajatest, mida tihti kauplustes müügil olev dekoratiivkosmeetika sisaldab.

Lisaks tavapärasele keha kreemitamisele – selleks sobib hästi näiteks Babé tselluliidivastane kreem-geel või kuivema naha korral BioNike Proxera sarja kehaemulsioon kuivale nahale – võiks kevadel ette võtta näonahka taastava seerumikuuri, mis täiendab ja tugevdab näokreemide toimet, milleks sobib hästi näiteks Sesderma C-viti sarja seerum Liposomal. Selleks, et seerumid ja kreemid jõuaksid sügavamale naha kihtidesse, oleks hea nägu ja keha üks-kaks korda nädalas koorijatega koorida kasutades selleks näiteks Erboristica aprikoosigraanulitega kehakoorijat.

Valmistu päikesekaitseks

Ammu enne suvekuude kättejõudmist tuleb hakata kasutama ka päikesekaitsekreeme. Paljude päikesekaitsekreemide seast sobiliku leidmiseks on osas apteekides võimalik küsida nahadiagnostika teenust, mille abil saab nahatüübist lähtudes tuvastada, missuguse kaitsefaktoriga kreeme tuleks eelistada. Kes soovib päikese eest täiendavat kaitset või kiiremat päevituse teket ja selle püsimist, saab ette võtta beetakaroteeni sisaldavate preparaatidega kuuri.

Päevitus jääb nahale ühtlasem pärast kehakarvade eemaldamist. Selleks on apteekides saadaval looduslikud suhkruvahaga tooted, mis eemaldavad karvad raseerimisega võrreldes pikemaks ajaks ning ärritavad seda vähem. Tugevama karvakasvu korral võib abi leida apteegikosmeetikast, mis aeglustab karvade kasvu ning vähendab nende pigmentatsiooni. Efektiivselt pidurdab karvakasvu Inhibitifi naturaalne kehaseerum. Püsivama toime saavutamiseks tuleb selliseid tooteid kasutada vähemalt kaks kuud järjest.

Ära ei tohi unustada ka huulte väga õrna nahka, mida niisutab hästi Eucerini huulepalsam Acute. Paljudes apteegivalikus olevates huulepalsamites on päikesekaitsefaktor. Need, kel on soodumus huuleherpese tekkeks, saavad varuda herpesevastase kreemi, et see oleks kohe esimeste sümptomite korral käepärast.

Päikeseliste, kuid muutlike kevadilmadega võib teinekord ununeda tõsiasi, et suvi ei ole veel kaugeltki käes, mistõttu suureneb külmetumise oht. Seepärast tasuks koju varuda preparaate palaviku, valu, nohu ja kurguvalu vastu. Eriti kerge on külmetuda lastel ja täiskasvanutel, kelle immuunsüsteem võib olla nõrgem või kes ei süvene ilmaga sobiva riietuse valimisse. Igal juhul tasub riietuda kihiliselt, et palavaga kihthaaval riietust vähendada ning külma korral lisada.

Suve hakul ei tohi unustada ka lemmikloomi, kes vajavad kaitset lisaks tavapärastele siseparasiitidele (vaata tooteid koerte ja kasside siseparasiitide vastu) järjest enam välisparasiitide (vaata tooteid koerte ja kasside välisparasiitide vastu) eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles