Võitlus nahavähi vastu võib olla arvatust lihtsam

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi vähendab üks soodne ja kättesaadav toidulisand edukalt nahavähki haigestumise riski.

Tegemist on B3-vitamiini ühe vormi nikotiinamiidiga, mis Austraalia teadlaste sõnul vähendab kaks korda päevas võetuna nahavähki (kuid mitte selle ühte surmavasse vormi melanoomi) haigestumise riski 23 protsendi võrra, kirjutab Web MD.

«See on ohutu, soodne ja müügis vabalt kättesaadav,» ütles uuringu vanemautor, Sydney ülikooli dermatoloogiaprofessor  Diona Damian.

Nikotiinamiidi üheks kuuks piisav annus läheb maksma vähem kui kümme dollarit (vähem kui üheksa eurot) ning seda müüakse nii apteekides kui ka tervisliku toidu poodides, rääkis ta.

Samas tunnistas Damian, et veel saa öelda, kas toidulisandist saavad kõik tõepoolest kasu lõigata.

Ameerika vähiühingu andmetel kasvavad levinud nahavähid enamasti aeglaselt ning kui vähk varakult avastatakse, allub see hästi ravile. Selliste vähiliikide hulka kuuluvad basaal- ja lamerakuline kartsinoom.

Damian selgitas, et päikese ultraviolettkiirgus põhjustab vähki, kahjustades naharakkude DNAd. Lisaks nõrgestab UV-kiirgus keha võimet vähiga võidelda, imedes naharakud tühjaks energiast, mida nad vajavad kahjustunud DNA parandamiseks, ning nõrgestades immuunsüsteemi.

Varasemad uuringud on näidanud, et nikotiinamiid võib anda rakkudele juurde energiat, soodustades DNA parandamist ja tugevdades naha immuunsust.

Et näha, kas see mehhanism aitab ka nahavähi vastu, korraldasid teadlased kliinilise uuringu, mis hõlmas ligi 400 kõrge riskiga patsienti, kellel oli eelneva viie aasta jooksul esinenud vähemalt kaks nahavähi juhtu, mis ei olnud melanoom. Nende keskmine vanus oli 66 ja kaks kolmandikku olid mehed. Paljudel oli ka kroonilisi tervisehädasid, nagu artriit, kõrge vererõhk või südame- või kopsuhaigus.

Pool katsealustest sai aasta jooksul kaks korda päevas nikotiinamiidi. Ülejäänud pool võttis platseebot. Dermatoloogid kontrollisid nahavähi olemasolu iga kolme kuu tagant.

Nii selgus, et nikotiinamiidi saanud inimeste puhul võis kohe näha sellest tõusnud kasu. «Nahavähi esinemise vähenemist võis märgata juba esimese kolme kuu möödudes alates toidulisandi võtmise algusest,» ütles Damian.

Aastase uuringuperioodi lõpuks oli nikotiinamiidi võtnud grupis mittemelanoomse nahavähi esinemissagedus 23 protsendi võrra väiksem kui platseebogrupis.

Samuti selgus, et vitamiini toidulisand vähendas paksude reljeefsete nahalaikude teket, millest võib kujuneda välja vähkkasvaja. Kolm kuud nikotiinamiidi võtmist vähendas selliste laikude teket 11 protsendi võrra ja üheksa kuud juba 20 protsendi võrra.

Ent siis, kui katsealused lõpetasid toidulisandi võtmise, kadus ka selle positiivne toime järgmise aasta jooksul täiesti. See tähendab Damiani sõnul, et toidulisandit tuleb sellest kasu saamiseks järjepidevalt võtta.

Ta märkis, et nikotiinamiid on väga erinev B3-vitamiini teisest levinud vormist niatsiinist. Suurtes annustes põhjustab niatsiin peavalusid, nahapunetust ja madalat vererõhku. Nikotiinamiidi puhul selliseid kõrvaltoimeid uuringu raames ei täheldatud.

Teadlased planeerivad põhjalikumaid uuringuid, et selgitada välja, kas nikotiinamiid aitab vähendada nahavähi teket nõrgestatud immuunsüsteemiga patsientidel, näiteks siirdatud organitega patsientidel, kes peavad elu lõpuni võtma immuunsupressante ehk immuunvastust allasuruvaid ravimeid. Nimelt esineb nõrgestatud immuunsüsteemiga inimestel nahavähki enam kui 50 korda sagedamini kui normaalse immuunsüsteemiga inimestel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles