Kuidas taastada sportlik vorm?

, personaaltreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Personaaltreener Katrin Pärt kirjutab, et paljud meist on seisnud otsuse ees alustada taas treeningutega, kui on tekkinud pikem paus – olgu see siis kiirest ajast tööl, ülikooli lõpetamisest või pikast talvepuhkusest. Ent kuidas uuesti alustada?

Kui oled juba treeningutega harjunud, muutub trenni minek automaatseks tegevuseks, ent peale kuud, kahte või aastaid on väga raske uuesti alustada. Siit leiad abistavaid mõtteid, kuidas taas tervislikult treeningutega alustada:

  • Tee endaga kokkulepe – Lepi endaga kokku, et liigud iga päev jala (näiteks 20 minutit) ühe kuu jooksul. Selline lubadus aitab treeningharjumust luua ja hoida.
  • Tee tervisesport enda jaoks nauditavaks – Kui sulle ei meeldi näiteks jõusaalis käia, on veel palju muid treenimisvõimalusi. Nii et ära anna alla, kui tunned, et raskuste tõstmine jõusaalis ei ole sinu jaoks. Tänapäeva fitnessiklubid pakuvad palju erinevaid treeningstiile, mida katsetades leiad kindlasti endale sobiva.
  • Treeningu mahutamine päevakavva – Ära planeeri treeningut sellisele ajale päevas, kus miski muu oluline toimetus võiks seda segama hakata. Kõige kindlam on treenida hommikul enne või õhtul pärast tööd. Lõunapausi treeninguid on lihtne vahele jätta, kui tööl midagi kiiret ette tuleb.
  • Treeni koos sõbraga – Tihtipeale aitab kellegagi koos treenimine sinu treeningharjumust hoida.
  • Märgi kalendrisse riste – Mõnele inimesele tekitab ristide märkimine treeningpäevadele lisamotivatsiooni trenni minna. Lisaks on pilt pidevalt silme ees, kui pikk vahe sul on treeningute vahele jäänud.
  • Loo treeningaegadest rutiin – Proovi treenida iga päev samal kellajal, et kehal tekiks harjumus ja treeningutest taastumine oleks piisav. Treeningrutiini on raske tekitada, kui sinu treeninguajad on täiesti umbmäärased.
  • Stressi maandaja – Mis sa teed, kui sul on stress? Paljud unustavad stressiga ära treenimise ja keskenduvad muule, ent peaksid toimima vastupidiselt. Treenimine vallandab kehas hormooni endorfiini eritumise, mis mõjutab inimese tujusid ning võib olla väga hea stressimaandaja.
  • Testi ennast – Kaalunumbri võrdlemine ei ole alati parim viis treeningvormi hindamiseks. Lihasmassi tõus aitab vähendada rasvaprotsenti nii, et kaalunumber ei pruugigi muutuda, küll aga muutub sinu keha. Seega on fitnessitestid heaks viisiks püsida motiveerituna. Lihtsate katsete (näiteks kätekõverdused, istesse tõusud või aja peale jooks) tegemine võib aidata sul näha, et treenimine on muutnud sind tugevamaks ja kiiremaks.
  • Enne harjumus, siis vahendid – Uued treeningvahendid ei loo treeningharjumust. Tihtipeale arvatakse, et mõne uudse treeningvahendi soetamisega koju hakatakse ka rohkem treenima, kahjuks see nii ei ole. Alusta rahulikult näiteks jalutamise või rattasõiduga, enne kui mõne uue treeningvahendi koju ostad.
  • Mis on Sinu suurimad nõrkused?- Kui leiad end tihtipeale treeningrutiinist eemal, siis mõtle miks see alati nii läheb? Kas sulle ei meeldi treenida? On põhjuseks ajapuudus? Sul ei ole piisavalt teadmisi, kuidas treenida? Kui sa leiad vastused nendele küsimustele, siis saad teha samme muutuste suunas.
  • Alusta rahulikult - Kui proovid esimesel treeningpäeval joosta kümme kilomeetrit, siis on see suure tõenäosusega sinu kehale liig. Liigu rahulikult vähemalt paar esimest nädalat, kuni keha on järk-järgult treeningkoormusega harjunud ja oled saavutanud treeningrutiini.
  • Alusta eesmärgiga muuta elustiili – Kui sinu eesmärgiks on vaid kiire kaalulangus kohe algavaks suveks, siis ei ole tulemused kahjuks püsivad. Pigem alusta nüüd, et saada rohkem energiat ja tunda end paremini ning saavutada soovitud püsivad tulemused.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles