Eesti apteekrid ei leidnud Soome ministrilt mõistmist

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli apteek.
Ülikooli apteek. Foto: Tairo Lutter

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium (STM) ei kavatse sekkuda Ülikooli Apteegi tegevusse Eestis, nagu soovis Eesti Apteekide Ühendus, kelle väitel moonutab Soome apteegiketi eristaatus konkurentsi, kirjutab värske Kauppalehti.

Eesti Apteekide Ühendus nõudis mullu oktoobris tervise- ja sotsiaalministrilt Laura Rädyltilt meetmeid, et takistada Ülikooli Apteeki kasutamast Eestis laienemiseks Soome riigi toetust, vahendab Meditsiiniuudised.

Eestlased tõlgendasid seda riigiabina. Eestis tegutsev Ülikooli Apteegi kett on Soome Ülikooli Apteegi filiaal. Sel on Eestis 14 apteeki. Ülikooli Apteegi vastus ministrile tuletab meelde, et Ülikooli Apteekide eristaatus on olnud läbivaatamisel Euroopa komisjonis, Euroopa Liidu kohtus ja Soomes.

Apteegikett on juba kaotanud rida eeliseid. Alates 2010. aastast on Ülikooli Apteek olnud tulumaksustatud samadel alustel teiste apteekidega Soomes, varem oli sellel soodustus. Lisaks jõustus 2011. aastal seadusemuudatus apteegitasust, mille alusel Ülikooli Apteek maksab tegutsemise pealt tasu riigile nagu ka teised apteegid.

Samas kompenseerib riik osa tasumisele kuuluvast ettevõtte tulumaksust apteegiketi tegevusel Helsingi ja Ida-Soome piirkonnas, et toetada ülikoolide õppe- ja teadustööd. Eesti Apteekide Ühenduse arvates kasutab Ülikooli Apteek just seda valitsuse makstud raha investeeringuteks välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles