Ka passiivne kanepisuits tekitab narkojoobe

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võib ka pelgalt kanepisuitsetajaga ühes ventileerimata ruumis viibides sissehingatavast suitsust pilve jääda.

Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli teadlased ütlesid, et sellistes olukordades võivad mittesuitsetajad saada kerge narkojoobe, mälu- ja koordinatsioonihäired ning mõnel juhul võib ka kanepi suhtes tehtav uriiniiproov anda positiivse vastuse, kirjutab Web MD.

«Paljud inimesed puutuvad kokku teisese kanepisuitsuga,» ütles uuringu juhtivautor Evan Herrmann.

«Stsenaarium, mida vaatlesime, oli praktiliselt kõige hullem võimalik stsenaarium. See võib juhtuda ka päriselus, kuid ei saa juhtuda kellegagi, kes poleks sellest ise seejuures teadlik,» selgitas Herrmann.

Uuringu raames veetsid kuus kanepisuitsetajat ja kuus mittesuisetajat tund aega 3x4 meetri suuruses ruumis kahel korral. Igale suitsetajale anti kümme kanget kanepisigaretti. Ühe sessiooni ajal oli ruumi ventilatsioon sisse lülitatud. Teise sama kaua kestnud sessiooni ajal lülitati ventilatsioon välja ja ruum oli täis kanepisuitsu.

Teadlased leidsid, et kui ventilatsioon oli väljas, esines passiivsetel suitsetajatel esimese paari tunni jooksul pärast ruumis viibimist märke kanepi mõjust. Neil võis täheldada kerget narkojoovet ning kerget vaimsete võimete langust.

Uuringu juhtivautor Ryan Vandrey märkis, et ehkki tegemist oli suhteliselt kerge toimega, ei läbinud mõned katsealused puhtalt narkotesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles