Haigekassa: rahastame uneuuringuid 2010. aastast

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastuseks Eesti Unemeditsiini Seltsi murele uneuuringute kehva rahastusega seoses selgitas haigekassa, et uneuuringuid rahastatakse alates 2010. aastast ning neile seatud piirangud on välja töötatud lähtudes sellest, et esmalt saaksid uuringud tehtud patsientidel, kelle vajadus teenuse järele ja sellest oodatav tulemuslikkus on suuremad.

Ka sel aastal kaalub haigekassa Eesti Unemeditsiini Seltsi esitatud tervishoiuteenuste loetelu muutmisettepanekuid, arvestades nii täiendavaid tõenduspõhisuse andmeid kui ka ravikindlustuse rahalisi võimalusi ning muidugi tuleb muudatuste tegemisel arvestada ka nende kooskõla riigi tervishoiu poliitiliste prioriteetidega, kirjutab Meditsiiniuudistes Reet Kadakmaa haigekassa tervishoiuosakonnast.

Samas juhtis ta tähelepanu mõningatele unemeditsiini seltsi kirjutatud artiklis toodud ebatäpsustele. Näiteks oli seal märgitud, et polüsomnograafia uuringule ei pääse praeguste piirangute alusel lapsed.

Tervishoiuteenuste loetelu §24 lõike 6 kohaselt võtab haigekassa  polüsomnograafia  eest tasu maksmise kohustuse üle alla 16-aastaselt patsiendilt, kelle ODI >15 ja kaasneb üks järgmistest seisunditest: kardiorespiratoorne puudulikkus, hüpertensioon, südame isheemiatõbi, rasvumine või püsiv eluviisi korrigeerimisele mittealluv päevane liigunisus või insomnia.

Samuti oli märgitud, et polüsomnograafia eest tasumine võetakse üle vaid raskete kardiaalsete tüsistustega patsientide eest.

Tervishoiuteenuste loetelu §24 lõike 7 kohaselt võtab haigekassa polüsomnograafia  eest tasu maksmise kohustuse üle 16-aastaselt ja vanemalt patsiendilt, kelle Epworthi unisuse skaala skoor >10 või ODI >15 ning kellel on vähemalt üks järgmistest seisunditest: kõrge või väga kõrge lisariskiga ravim-refraktaarne hüpertensioon, mis ei allu ravile vähemalt kahe hüpertensiooni ravimiga, öine hüpertensioon või non-dipper profiiliga vererõhk, kodade virvendusarütmia, kardiovaskulaarne haigus südamepuudulikkusega (alates NYHA II), infarkti- või insuldijärgne seisund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles