HIV-nakkuse kandjateks on üha vähem narkomaanid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaan.
Narkomaan. Foto: Raivo Tiikmaa

Iga päev lisandub riigis üks HIV-nakatunu, kuid nakkuse kandjateks on üha vähem narkomaanid, see tähendab aga, et süstalde vahetamise, süstalde ja kondoomide jagamise programm ning uimastisõltlaste mitmetel teemadel nõustamine on olnud tõhus, märgiti mõni päev tagasi Kohtla-Järve madala läve keskuse Allium kümnenda aastapäeva tähistamise üritusel. 

«Küsimus tööst uimastisõltlastega tekkis siis, kui saadi aru, et Eestit on haaranud HI-viirusega nakatumine, peamisteks viiruse edasikandjateks olid narkomaanid,» meenutas Alliumi juht Vjatšeslav Akimov Põhjarannikus kümne aasta taguseid aegu.

Ta lisas, et nad süstisid varem ühe nõelaga, kuid praegu teevad narkomaanid vähem kurja, HIV-nakkus levib nüüd rohkem sugulisel teel.

Kümme aastat tagasi käisid keskuses peamiselt 18- kuni 20-aastased, nüüd on selliseid üksikud, suurem osa kliente on 30-aastased ja vanemad. Narkomaan vananeb, see tähendab, et selliste inimeste eluiga pikeneb, kuna ka HI-viirusega saab elada ja oma tervist hoida.

Loe täismahus Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles