Suurhaigla aitab Aafrika arstidel silmahädadega patsiente ravida

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
dr Edith Wozinga Mukwanseke
dr Edith Wozinga Mukwanseke Foto: ITK

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) silmakliinikus kaks nädalat viibinud Kongo Demokraatlikust Vabariigist pärit dr Edith Wozinga Mukwanseke omandas Aafrika patsientide raviks hindamatuid teadmisi.

«Koostöö Euroopa ja Aafrika vahel on kestnud juba aastaid. Oleme varem käinud ise Kongos teadmisi jagamas, kuid esmakordne on olukord, kus Aafrikast saabub kolleeg meie juurde. ITK silmakliinikust saadud teadmised võimaldavad tal aidata ka neid patsiente, kelle ravimisel ehk käed seni Kongos lühikeseks jäid. On hea meel, et oleme jõudmas olukorda, kus Kongo arstid saavad meilt saadud teadmisi jagada juba teiste Aafrika riikide kolleegidega. Nõnda jõuab abi rohkemateni ning see ongi Aafrika toetamise suurim eesmärk,» sõnas silmakliiniku juhataja dr. Artur Klett.

Kleti kinnitusel oli 2007. aastal Kongo kolleegide koolitamise peamiseks eesmärgiks pimedate laste katarakti kirurgia, millega Kongos tänaseks juba ise ilma välisabita hakkama saadakse.

Sel korral huvitasid kolleegi eelkõige silma plastiline ja rekonstruktiivne kirurgia ning kõõrdsilmsuse operatsioonid. Dr Mukwanseke osales kahe nädala jooksul võimalikult paljudel operatsioonidel ning sai assisteerimise käigus vajalikke kogemusi.

Järgmise sammuna plaanivad silmakirurgid minna taas mõneks ajaks Kongosse aitama keeruliste silmaprobleemidega patsiente.

2007. aastal alguse saanud koostööprojekt hõlmab Euroopa ja Aafrika vahelist koostööd Aafrika arstide koolitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles