Oktoobrist saavad pereõed retsepte välja kirjutada

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept
Digiretsept Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Pereõed saavad 1. oktoobrist korduvretsepti väljakirjutamise õiguse ning neil tekib võimalus näiteks diabeedi- ja kõrgvererõhktõve ravimite väljakirjutamiseks.

Tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev märkis, et valitsusele heakskiitmiseks saadetud seaduse eelnõu aitab lisaks ravijärjekordade lühendamisele kaasa ka perearstide töökoormuse vähendamisele.

«Eesti pereõdede kompetentsus ja haridus on piisavalt kõrgel tasemel, et anda neile õigus korduvretsepti kirjutamiseks teatud haiguste ravimisel. Seadusemuudatuse tulemusel saavad patsiendid kiiremini vajalikud ravimid kätte,» ütles Vassiljev.

«Pereõed saavad vastuvõtu käigus viia patsiendi nõustamise lõpuni ja nad ei pea paluma arstilt retsepti väljakirjutamist. Pereõde teeb mõistagi perearstiga tihedat koostööd ning patsient saab ka edaspidi vajadusel arsti poole pöörduda,» rõhutas minister.

Seadus on planeeritud jõustuma alates 1. oktoobrist 2015.

Pereõe retsepti väljakirjutamise õiguse eelduseks on kliinilise farmakoloogia ehk ravimite ja nende toimet käsitleva koolituse läbimine. Pereõde saab kirjutada välja vaid korduvretsepti ja ainult piiratud ravimite valikule.

Näiteks tekib õigus diabeediravimite, kõrgvererõhutõvevastaste ravimite ning hormonaalsete rasestumisvastaste ravimite ja imikute toitesegude väljakirjutamiseks.

Seadusemuudatusega võimaldatakse ka arst-residentidel alates kolmandast residentuuri aastast kirjutada välja erialaga seonduvaid ravimeid koos soodustusega. Seda ainult vastava eriala eriarsti juhendamisel ja vastutusel.

«Kolmanda aasta arst-residendid omavad juba piisavat kogemust ja tarkust, et arsti juhendamisel erialaspetsiifilist retsepti välja kirjutada,» ütles tervise- ja tööminister. «Lisaks aitab see leevendada ka tervishoiupersonali vähesuse muret,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles