Kas rohkem seksi teeb paarid õnnelikumaks?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Heteroseksuaalsete abielupaaridega läbi viidud uuring näitas, et suurem seksuaalne aktiivsus ei tee õnnelikumaks.  

Pittsburghi Carnegie Mellon ülikooli uuring hõlmas 128 abielupaari vanuses 35 kuni 65. Osal osalejatest paluti seksida kaks korda rohkem kui nad seda tavaliselt nädala jooksul tegid, teistel aga sama palju nagu tavaliselt.

Teadlased jälgisid paaride õnnetaset kolme kuu jooksul, kasutades selleks online-küsimustikke.

Nii selgus, et inimesed, kes seksisid varasemast rohkem, ei olnud õnnelikumad kui need, kes jäid oma tavapärase rutiini juurde. Tegelikult näitas uuring koguni, et need, kes seksisid varasemast rohkem, olid veidi õnnetumad.

Asja edasi uurides leidsid teadlased, et üheks põhjuseks, miks sagedasem seksimine ei teinud paare õnnelikumaks, oli see, et see kippus põhjustama seksuaaliha langust ja väiksema naudingu kogemist.

Ent see, mis iha ja naudingut vähendas, ei olnud siiski sagedasem seks ise. Pigem oli asi selles, et neil oli palutud rohkem seksida, kuid see ei olnud nende endi soov ja algatus.

«Võib-olla tõlgendasid paarid seksi enda jaoks teisiti – enam ei olnud see nende jaoks vabatahtlik tegevus, vaid osa uuringust,» rääkis uuringu juhtivautor, majandus-  ja psühholoogiaprofessor George Loewenstein.

«Kui me korraldaksime selle uuringu uuesti ja saaksime seda endale lubada, püüaksime me julgustada katsealuseid algatama rohkem seksi, aidates neil tekitada vastavat tuju – näiteks hoides nende lapsi, pakkudes neile hotellis ööbimist või Egiptuse voodilinasid,» ütles ta.

Uuring avaldati ajakirja Journal of Economic Behavior & Organization mainumbris.

Hoolimata uuringutulemustest ütles Loewenstein, et ta usub, et paljud paarid kipuvad liiga vähe seksima ning seksimise sageduse suurendamine võib neile kasuks tulla.

Uuringu kaasautor Tamar Krishnamurti märkis, et seksuaaliha väheneb palju kiiremini kui seksist saadav nauding. Selmet püüda taastada suhte algusega võrreldavat seksimise sagedust, soovitab ta paaridel töötada selle kallal, et luua vastav õhkkond, mis sütitaks iha ja teeks olemasoleva seksi veel nauditavamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles