Mis aitab tegelikult aknest lahti saada?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics avaldatud uuring näitas,et toitumise ja akne vahel on siiski seos ning eriti võib vistrike teket põhjustada kõrge glükeemilise indeksiga toit ja piimatooted.

Aknet on toitumisega seostatud alates hilistest 1800ndatest. Tavaliselt on juttu olnud sellest, et seda nahaprobleemi põhjustavad peamiselt šokolaad, suhkur ja rasv, kuid alates 1960ndatest on arvatud, et toidu ja akne vahel pole siiski seost, kirjutab Science Daily.

«See muutus tekkis peamiselt tänu kahe tähtsa uuringu andmetele, mida tsiteeritakse kirjanduses ja meedias toitumise ja akne vahelise seose ümberlükkamiseks,» rääkis Jennifer Burris New Yorgi ülikoolist.

«Kuid hiljuti vaatasid dermatoloogid ja toitumisteadlased toitumise ja akne vahelise seose ümber ning hakkasid üha rohkem huvi tundma toitumisteraapia mõju vastu akne ravis,» lisas ta.

Burris ja tema kolleegid William Rietkerk ja Kathleen Woolf viisid läbi varasema teaduskirjanduse analüüsi.

Olles kogunud kokku 1960.-2012. aastatel läbi viidud uuringute info, järeldasid teadlased selle põhjal, et kõrge glükeemilise indeksiga toit ja sage piimatoodete tarbimine on peamiseks põhjuseks toitumise ja akne vahelise seose taga. Samuti märkisid nad, et kuigi viimase kümne aasta jooksul läbi viidud uuringud ei tõesta, et toit otseselt aknet põhjustab, võib see siiski mõjutada selle teket või teha olukorra hullemaks.

Uuringu autorid soovitavad dermatoloogidel ja toitumisspetsialistidel koostööd teha ning läbi viia üks korralik uuring, mis lõpliku tõe välja selgitaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles