Ka keha vajab kevadpuhastust

, Apotheka apteegi proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka / Shutterstock

Tuhm nahk, kurnatus, kergesti ärrituvus ning seedeprobleemid – kõhukinnisus, puhitused ning raskustunne kõhus – on mõned märgid sellest, et keha on stressis. Nagu kevadkoristust kodudes, tasub teha puhastust ka oma organismis, et oleks jõudu tulla edukalt toime väljakutsetega, mida igapäevaelu kehale pakub.

Eelkõige vajavad puhastust maks, soolestik ning neerud, mis igapäevaselt töötlevad toitu (liigrasvast, soolast), ravimeid ja alkoholi ning peavad toime tulema erinevate mikroorganismide, lisaainete ja saastatusega, mis väljastpoolt seedesüsteemi satuvad.

Maksale puhkust

Maks on elutähtis organ, mis töötab organismi puhastuslaborina jääk- ja võõrainetest, näiteks alkoholist. Lisaks on maksal tähtis roll organismi toimimiseks vajalike valkude (sh immuunfaktorite, verevalkude), hormoonide, rasvade seedimiseks sapi jm ühendite tootmisel ning veresuhkru- ja kolesteroolitaseme reguleerimisel. Suhkrurikaste toitudega maiustades või sagedasel alkoholi tarbimisel talletab maks ülemäärase glükoosi rasvana. See põhjustab maksas põletikku ning viib ajapikku maksarakkude suremiseni. Suure koormuse korral väheneb maksa võimekus muuta kahjutuks ka organismile mürgiseid aineid. Et maks täidab kehas väga olulisi ülesandeid, on vajalik seda töökorras hoida, anda puhkust õige toitumisega ning toetada maksarakkude puhastumist jääkainetest ja liigsest rasvast. Puhastuskuure on soovitav teha paaril korral aastas ning selleks on apteegis mitmeid toetavaid tooteid. Netiapteegi valiku leiab siit.

Seedimine kiiremaks

Inimesed, kellel on probleeme kõhukinnisuse ja aeglase seedimisega, võiksid samuti aeg-ajalt puhastuskuuri teha ja soodustada seedimist. Sooles peetuvad jääkained ja elutsevad bakterid eritavad jämesoolde toksiine, mis koormavad keha. Neil inimestel on ka kõrgem risk soolevähi tekkeks. Aeglane ning ebapiisav seedimine tekitab lisaks puhitust ja ebamugavustunnet kõhus. Olukorra parandamiseks on soovitav tarbida rohkem siduva toimega kiudained, mis ergutavad soolte tööd ja aitavad organismist kahjulikke aineid väljutada. Tuntuimad seedimist soodustavad taimed on aga näiteks artišokk, võilill, Cayenne pipar ja spargel.

Neerud soolast puhtaks

Meie igapäevane toit sisaldab rohkelt peidetud soola ning see on koormaks neerudele. Seetõttu vajavad ka neerud aeg-ajalt puhkust ning vahendeid, mis soodustavad vee väljutamist ja neerude puhastamist. Niiöelda läbipesu aitab ennetada neeruliiva kogunemist, millest võivad ajaga areneda valulikud neerukivid, kui ka väljutada kusihape soolasid, mille kuhjumisel areneb liigeseid kahjustav podagra. Liigne sool põhjustab ka kehas veepeetumist, mis on koormuseks südamele ja kaaluna liigestele. Neerusid puhastada ning liigset vett väljutada aitavad diureesi soodustavad taimed. Samaaegselt on soovitav tarbida päevas ka piisavas koguses (vähemalt 2 liitrit) vett või taimeteed, mis on jääkainete väljakandjaks. Kergemate põie- ja neeruvaevuste korral saab abi apteegi tootevalikust ning apteekriga koos leiab laiast taimeteede valikust sobiva.

Pärast keha kurnavate jääkainete väljutamist on mõte selgem ning ka organism stressivabam ja töökindlam. Usun, et seda soovib oma kehale igaüks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles