Üllatav põhjus, miks kehakaal kasvab

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalul võib olla palju põhjuseid.
Ülekaalul võib olla palju põhjuseid. Foto: SCANPIX

Hiljutisest uuringust selgus, et elamine tiheda liiklusega tänava ääres võib olla põhjuseks, miks kehakaal aina kasvab.

Teadlaste sõnul mõjutab tiheda liiklusega tänava ääres inimesi mürasaaste, mis rikub nende unerütmi, kirjutab news.com.au. Selliste tänavate ääres elavatel inimestel on vähem energiat, kuna nende uni on pidevate ärkamiste tõttu rikutud, neil on vähem soovi liikuda ja nad eelistavad istuvat eluviisi.

Ajakirjas British Medical Journal ilmunud uuringus leiti, et lennutrassi all või lennujaama lähistel elavad inimesed on rohkem kimpus ülekaaluga, mille põhjuseks on just mürareostus.

Uuringut juhtinud  Rootsi Karolinska instituudis töötav Andrei Pyko sõnul on liiklusmüra tänu urbaniseerumisele aina igapäevasem nähtus. Kõige enam põhjustab seda tänavaliiklus, selle järel rongiliiklus ja lennukimüra.

Aina enam on tõendeid selle kohta, et liiklusmüra soodustab haigestumist südamehaigustesse nagu kõrgvererõhutõbi, infarkt ja insult. Hiljutised uuringud viitavad ka sellele, et müra soodustab ülekaalulisust ja teist tüüpi diabeedi teket.

Uuringu kohaselt on 5075 Rootsi mehe ülekaal seotud just raudtee ja lennukiliikluse poolt põhjustatud müraga. «Liiklusmüra mõjutab ainevahetust ja südamehaigusi, kuna rikub une ja põhjustab kroonilist stressi,» rääkis Pyko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles