Kuidas säilitada ravikindlustus pärast gümnaasiumi lõpetamist?

, Haigekassa infotelefoni juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurema terviserikke puhul võivad ravikulud ulatuda tuhandetsse eurodesse, kui ravikindlustust pole. Selle jaoks, et ravikindlustus peale gümnaasiumi lõppemist ei katkeks, on mitmeid erinevaid võimalusi.

Gümnaasiumis õppimise ajal on õpilased ravikindlustustatud riigi poolt. Nendel, kes on gümnaasiumi lõpetamise ajal nooremad kui 19-aastased, kehtib ravikindlustus kuni 19 aastaseks saamiseni. Neil, kes on gümnaasiumi lõppedes vähemalt 19-aastased ning lõpetavad kooli õppeaja nominaalkestuse piires, kehtib kindlustus veel kolm kuud pärast seda.

Riik tagab ravikindlustuse õpingute jätkajatele ning ajateenijatele

Ka neile, kes lähevad peale keskkooli edasi kutse- või ülikooli, tagab riik ravikindlustuse kehtivuse kogu õppekava nominaalkestuse aja ja veel 3 kuud pärast kooli lõpetamist. Ravikindlustusele on õigus ka kaugõppevormis või osalise koormusega õppivatel üliõpilastel. Andmed Eesti kutse- ja ülikoolide õpilaste kohta esitab haigekassale Haridus- ja Teadusministeerium.

Üliõpilased võivad võtta akadeemilist puhkust. Sel ajal ravikindlustus peatub, välja arvatud juhul, kui puhkus on tingitud inimese haigusest, vigastusest või kui üliõpilane pole samal ajal kindlustatud ka muul alusel. Ravikindlustus jätkub pärast akadeemilise puhkuse lõppu. Kui õpilane ei lõpeta kooli õppekava nominaalkestuse jooksul (välja arvatud meditsiiniliste näidustuste tõttu) või ta heidetakse koolist välja, siis lõpeb tema ravikindlustus ühe kuu pärast õppekava nominaalkestuse möödumist või eksmatrikuleerimist.

Riik tagab ravikindlustuse ka ajateenijatele. Andmed nende kohta edastab haigekassale Kaitseressursside Amet. Ravikindlustus kehtib veel üks kuu peale ajateenistuse lõppemist.

Välismaal õppides on vajalik seda haigekassale öelda

Üha rohkem õpilasi ja üliõpilasi suundub pärast gümnaasiumi lõpetamist õppima välismaale. Ravikindlustuse säilimiseks tuleb haigekassale esitada selle kohta tõend. Dokumendil peavad olema kirjas õppija ees- ja perekonnanimi, isikukood, õppeasutuse nimi ja aadress, õppeperioodi kestus ning õppeasutuse esindaja ees- ja perekonnanimi, kooli kontaktandmed ning kooli töötaja allkiri.

Meeles tuleb pidada, et iga õppeaasta kohta esitatatakse tõend eraldi.

ELis ja lisaks ka Liechtensteinis, Norras, Islandil ja Šveitsis õppides saab tudeng vajaminevat arstiabi Euroopa ravikindlustuskaardi alusel. Kui ta läheb eraarsti juurde või saab välismaal plaanilist ravi, siis on tal võimalik taotleda Eestis ravikulude hüvitamist, misjärel makstakse hüvitis Eesti tervishoiuteenuste loetelu hinnakirja alusel. Ootamatu terviserikke puhul peaks tudeng maksma ainult omaosalustasud.

Kui tudeng õpib väljaspool Euroopa Liitu, siis peaks tal kindlasti olema ka erakindlustus, sest patsiendiõiguste direktiivi 2011/24/EL põhimõtete alusel hüvitatakse ainult Euroopa Liidus tekkinud ravikulud . Samuti ei kehti väljaspool ELi Euroopa ravikindlustuskaart.

Meeles tuleb pidada, et Euroopa ravikindlustuskaarti ei tohi kasutada, kui ravikindlustus on lõppenud. Täpsemat infot Euroopa ravikindlustuskaardi kohta leiate haigekassa kodulehelt.

Töötajate ravikindlustuse eest vastutab tööandja

Paljud gümnaasiumi lõpetanud noored asuvad peale kooli lõpetamist hoopis tööle. Töötaja ravikindlustuse kehtivuse eest peab hoolt kandma tööandja. Kõik tööd pakkuvad füüsilised ja juriidilised isikud on kohustatud oma töötajate töötamise andmed (töösuhte alustamise, peatamise ja lõpetamise) Maksu- ja Tolliametis registreerima. Andmed töötajate kindlustamiseks ning kindlustuse peatamiseks või lõpetamiseks edastab haigekassale töötamise register.

Ka füüsilisest isikust ettevõtjal (FIE) on õigus saada ravikindlustus. FIE puhul edastab ravikindlustuseks vajalikud andmed haigekassale äriregister või teatud juhtudel (nt notarid, vandetõlgid, kohtutäiturid) Maksu- ja Tolliamet. Ravikindlustus kehtib pärast töösuhte lõppemist või FIE-na tegevuse lõpetamist veel kaks kuud.

Töötuks registreerimine

Kui pärast gümnaasiumi lõpetamist ei ole võimalik õpinguid jätkata, minna tööle vms, on võimalik end töötukassas töötuna arvele võtta ning seeläbi ravikindlustus saada. Andmed edastab haigekassale sel juhul töötukassa. Teavet töötuks registreerimise võimaluste, töötutoetuste ja -hüvitiste ning avalduste ja vajalike blankettide kohta saab töötukassa kodulehelt www.tootukassa.ee.

See, et ravikindlustus ei kehti võib selguda mõnikord ootamatult, näiteks perearsti juures oma tavapärast retsepti pikendades. Seega  tasub oma kindlustuse kehtivust kontrollida. Seda saab teha riigiportaalis www.eesti.ee või helistades haigekassa infotelefonil 16363.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles