Sõeluuring aitab rinnavähki õigeaegselt avastada

, haigekassa tervishoiuosakonna spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafiabuss
Mammograafiabuss Foto: Sille Annuk / Postimees

Rinnavähi kahtlusega arsti poole pöördumise põhjuseks on enamasti see, et rinnas avastatakse tükitaoline moodustis. Lisaks võivad ohumärkideks olla rinna kuju muutumine, rinnanibu sissetõmme, eritis rinnanibust, rinna nahavärvi muutus või kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Pahatihti tähendab see aga juba haiguse arenemist algkoldest kaugemale. Igasuguste kaebuste või kahtluste korral tuleb kindlasti kohe pöörduda oma pere- või naistearsti poole.

Rinnavähki on võimalik avastada enne, kui kasvaja on andnud endast märku

Rinnavähki on võimalik avastada enne, kui kasvaja on andnud endast märku ja organismis levima hakanud. Üheks selliseks võimaluseks on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Rindade kontrolliks ja uurimiseks kasutatakse küll röntgenikiirgust, kuid mammograafia käigus saadav kiirgusdoos on väga väike ja selle mõju ei peeta naise tervisele kahjulikuks.

Mammograafial on varajases staadiumis rinnavähi avastamise juures ülioluline roll, sest selle käigus tehtav ülesvõte võib näidata rinnas tekkinud muutusi isegi kuni kaks aastat enne seda, kui naine või tema arst neid tunneb.

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50-62 aastat 2-aastase intervalliga. 2015. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1953, 1954, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965.

Korras uuringutulemus annab meelerahu ja teadmise, et olete ise oma tervise huvides teinud olemasolevate võimaluste piires parima. Tähtis on teada, et varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ning on tervenemise eelduseks.

Mida on vaja sõeluuringus osalemiseks?

Nimetatud aastatel sündinud naistele saadab Tervise Arengu Instituut postiga nimelise kutse rahvastikuregistris olevale aadressile. Kutse saavad naised, kellele ei ole hiljuti rindade uuringut või PAP-testi tehtud. Kõik kutsed ei pruugi adressaadini ühel või teisel põhjusel jõuda, kõige sagedamini on selleks põhjuseks rahvastikuregistris olevad ebatäpsed andmed.

Oluline on teada, et uuringul osalemiseks ei pea tegelikult kutset ootamagi. Kui Teie sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas ja te ei ole 2 aastat või kauem  mammograafilisel uuringul käinud, siis tuleb lihtsalt helistada Teile kõige sobivamasse tervishoiuasutusse. Registreerumisel kontrollitakse eelkõige sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule tulekul tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Informatsiooni sõeluuringutele registreerumise kohta leiab haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee/ennetus. Liikuva mammograafibussi ajakava leiate samuti aadressilt www.haigekassa.ee ->inimesele -> haiguste ennetamine -> vähi sõeluuringud

Lisa saab küsida haigekassa infotelefonilt 16363.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles