Euroopa Liit pani kohvitarbimise piirid paika

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanu ei tohiks päeva jooksul kofeiini tarbida rohkem kui 400 mg.
Täiskasvanu ei tohiks päeva jooksul kofeiini tarbida rohkem kui 400 mg. Foto: SCANPIX

Euroopa toiduohutusamet (EFSA) viis Euroopa Liidu palve läbi uuringu, mille tulemusel selgus, kui suur kofeiiniannus on inimesele kahjutu.

Kuna kohvitarbimine maailmas on pidevalt tõusuteel, siis tuletab EFSA meelde, et kohv ei ole ainuke kofeiiniallikas. Seda leidub ka tees, energiajookides ja mitmetes teistes gaasilistes karastusjookides.

Euroopa Liidu palvel määras EFSA päevased kofeiiniannused, mille ületamine võib olla tervisele ohtlik. Muude terviseriskide seas on liigset kofeiini tarbimist seostatud ka südame-veresoonkonna haigustega.

Värsked andmed ütlevad seega, et täiskasvanu jaoks on ohutu päevane kofeiiniannus 400 milligrammi. Võrdluseks – väikses tassis kanges kohvis on umbes 100 milligrammi kofeiini. Raseda või imetava naise puhul on piirnormiks 200 milligrammi ja kuni 40-kilone laps võib tarbida kuni 120 milligrammi kofeiini päevas. EFSA pressiesindaja sõnul ei ole suurem kogus kofeiini tervisele laastavalt kahjulik, kuid teatud riskidega tuleb siiski arvestada. Umbes kuus protsenti Euroopa elanikkonnast kannatab ka palju suuremaid kofeiinikoguseid.  

EFSA andmetel on suurimad kofeiinitarbijad Euroopas taanlased, kellest 33 protsenti tarbib rohkem kui 400 milligrammi kofeiini päevas. Taanile järgnevad Holland, Saksamaa, Soome, Belgia, Rootsi ja Prantsusmaa. Eestis tarbib liialt kofeiini vaid 1,9 protsenti täiskasvanutest.

Kõige esimesed liigse kofeiinitarbimise märgid on näiteks unetus, rahutus, meeleolu-ja vererõhumuutused ning kehatemperatuuri kõikumine.

EFSA uuringus osales 66 531 inimest 22 Euroopa riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles