Kolm väikest muutust, mis aitavad kaalust alla võtta

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rannahooaeg läheneb ja paljud soovivad kiiresti paremasse vormi saada. Mida teha, et kaalulangust kiirendada?

Ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition ilmunud uuringu raames võtsid teadlased 16 aastaks vaatluse alla üle 120 000 inimese, kirjutab Medical Daily.

Neil õnnestus kindlaks teha, et need, kes sõid kõrge glükeemilise indeksiga toitu, mis sisaldab tärklist, suhkruid või rafineeritud teravilja, kaalusid reeglina rohkem kui need, kes sõid madala glükeemilise indeksiga toitu, nagu puu- ja köögivilju ja pähkleid.

Toitumisteadlased on öelnud, et kui hakata üldiselt tervislikumalt toituma, siis sellest juba piisabki. Kuid uue uuringu põhjal on teadlased välja toonud kolm väikest muutust, mis aitavad kaalulangust kiirendada:

1. Söö mereande

Mereannid olid tõepoolest üheks toiduks, mis uuringu järgi aitas inimestel kaalust alla võtta. Loomulikult peavad mereannid seejuures olema tervislikult valmistatud, mitte näiteks paneeritud või frititud. Kuid näiteks lõhes ja tuunikalas on palju valku ja kasulikke rasvhappeid ning vähe ebatervislikke rasvu.

2. Loobu punasest lihast

Teadlased ütlevad, et punase ja töödeldud liha söömine põhjustab kaalutõusu. Eriti siis, kui liha kõrvale käib tärkliserikas garneering nagu riis või kartul. Punane liha sisaldab palju kolesterooli ning küllastatud rasvu. Ameerika südameassotsiatsioon soovitab küllastatud rasvade näol tarbida vaid viis kuni kuus protsenti päevasest toidukogusest ning sedagi on kerge asendada millegi muuga nagu puu- ja köögiviljad, täisteratooted või madala rasvasusega piimatooted.

3. Söö, mida soovid, kui osaks toidukorrast on ka madala glükeemilise indeksiga toiduaine

Ütleme, et sa tahad midagi head ja võtad ühe muna ja juustuga võileiva, mis on valmistatud täisteraleivaga. Sel juhul on see päris hea variant, ehkki juust ja muna on rasvased. Probleem tekib siis, kui inimesed söövad rasvaseid toiduaineid koos tärkliserikastega ja kõrge glükeemilise indeksiga toiduainetega.

Madala glükeemilise indeksiga on diabeet.ee järgi näiteks täisteraviljatooted, õun, porgand, kapsas, herned, oad, apelsin, greip, banaan, pähklid, mais, kiivi, ploom, viinamarjad, maasikas ja  vaarikas, tatar, piim ja jogurt.

Keskmise glükeemilise indeksiga on valge riis, värske kartul, jäätis, suhkur. Kõrge glükeemilise indeksiga on kartulipüree, valgest jahust tooted, glükoos.

GLÜKEEMILINE INDEKS

Glükeemiline indeks näitab toidu mõju veresuhkru tasemele. Süsivesikuid saab jagada gruppidesse selle järgi, kui kiiresti nad muutuvad glükoosiks. Valdav osa toiduainetes olevatest süsivesikutest lammutatakse seedekulglas glükoosiks. Protsessi kiirus ja tekkiva glükoosi kogus on toiduainetel erinev.

Süsivesikute lammutamise kiirus sõltub toiduaines olevast suhkru tüübist, kiudainetest ja tärklise tüübist. Mida vähem puhast glükoosi tekib erinevate süsivesikute lagunemisel, seda vähem tõuseb söögijärgne veresuhkur. Lisaks mõjutab seda ka vastava toiduaine töötlemise meetod ning rasvade ja valkude sisaldus toidus.

Näiteks keedetud kuum kartul tõstab rohkem veresuhkrut kui juba jahtunud kartul. Veidi toorem banaan tõstab vähem veresuhkrut, kui täielikult küpsenud banaan. Pikateraline ja pruun riis tõstavad vähem veresuhkrut kui väikeseteraline riis.

Rasvad, valgud ja erinevad äädikad (õunaäädikas, veiniäädikas) aeglustavad mao tühjenemist ja toitainete imendumist, seeläbi tõuseb söögijärgne veresuhkur aeglasemalt ning esineb vähem veresuhkru kõikumisi.

Kõrge glükeemilise indeksiga toidud põhjustavad kiiret veresuhkru tõusu. Madala glükeemilise indeksiga toidud tõstavad veresuhkrutaset aeglaselt ja vähem, sest organism seedib neid kauem.

Glükeemilist indeksit 70 või üle selle loetakse kõrgeks ning 55 või alla selle loetakse madalaks.

Allikas: diabeet.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles