Soome teismelised on asendanud õlle ja suitsetamise energiajookide ning kanepiga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid
Energiajoogid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Noorte soomlaste käitumises on võrreldes paarikümne aasta taguse ajaga oluliselt muutunud – muuhulgas on õlle joomine ja suitsetamine asendunud energiajookide ja kanepi tarvitamisega.

Üheksateistaastased soomlased on võrreldes paarikümne aasta taguse ajaga muutunud poliitiliselt aktiivsemaks, suhtuvad ühiskonda multikultuursust hindavalt ning neil on parem elutase, vahendab Yle Uutiset oma hiljutise uuringu tulemusi.

Kui aga 1996. aastal samaealiste soomlaste hulgas läbi viidud uuring tõi välja, et nende hulgas on üpris kõrge suitsetajate ja alkoholi tarbijate hulk, siis nüüd on see asendunud energiajookide ja kanepi tarvitamisega. Samuti on Soome teismelised täna kehvemas füüsilises vormis ning stressist tingitult kannatavad rohkem unetuse, kaela- ja seljavalude käes.

Konservatiivsed väärtused

Mis aga paarikümne aasta taguse ajaga noorte soomlaste hulgas muutunud ei ole, on tööga, hariduse ja perekonnaga seonduvad põhiväärtused. «Noorte väärtused on jäänud sama konservatiivseks kui varasemalt,» sõnas noorte suhtumist ja käitumist uuriv Sami Myllyniemi.

Iga-aastase noortebaromeetri tulemused näitavad, et 19-aastaste soomlaste jaoks on elus kõige olulisemad väärtused töö, kodu ja raha teenimine – iseäranis hinnatud on need kutsekoolides õppivate noorte hulgas.«See on üpris üllatav, et noorte väärtused pole selle aja jooksul üldse muutunud, samal ajal, kui nende käitumises on olulisi muutusi,» märkis Myllyniemi.

1996. aastal oli internet alles uus asi ning paljud teismelised said oma esimese mobiiltelefoni alles lõpukingitusena. SMS-ide saatmine oli tol ajal populaarne tehnoloogiauuendus. Tänaseks on praktiliselt kõik 19-aastased soomlased väga tihedad sotsiaalmeedia kasutajad.

«Noored, kes saavad tuttavaks sotsiaalmeedia vahendusel, väga suure tõenäosusega kohtuvad hiljema ka näost näkku,» lisas Myllyniemi. Neid noori, kes sotsiaalmeediat ei kasuta, ootab tema hinnangul marginaliseerumine.

1996. aastal, kui Soome oli äsja liitunud Euroopa Liiduga, oli 19-aastaste soomlaste jaoks tavapärane pärast koolilõppu minna mõneks ajaks teistesse Euroopa riikides tööle. Tänasel päeval kogevad nad kultuuridevahelist suhtlust ja erinevusi ka Soomest lahkumata. Immigrantide hulk selles vanusegrupis on viimase 20 aastaga kümnekordselt kasvanud, mistõttu on tänastel 19-aastastel soomlastel ka palju erineva kultuuritaustaga sõpru.

«Muidugi on osadel siiski immigrantide suhtes negatiivseid tundeid, kuid see on rohkem poliitilistel põhjustel,» märkis teadlane. Samuti tõi ta välja, et suurlinnades elavad noored on tavaliselt immigrantide suhtes tolerantsemad kui väikelinnade omad.

Kergete narkootikumide pruukimine tõusuteel

Uuring toob muuhulgas välja, et noorukieale tüüpilised mässumeelsuse ilmingud, mis sageli väljendub alkoholi pruukimises ja suitsetamises, on Soome noorte hulgas populaarsuse kaotanud. Tänane koolilõpetaja tarbib märksa vähem alkoholi ja suitsetab vähem kui 1990-ndatel elanud noored. Samal ajal on aga selliste kergete narkootikumide nagu kanepi tarvitamine kasvanud.

Soome teismeliste füüsiline aktiivsus on olnud langustrendis juba 1970. aastatest alates. Kuigi paljudes sõpruskondades on jalgrattaga sõitmine kasvanud – sest juhiluba omavate noorte hulk on vähenenud –, teevad Soome noored igapäevaselt järjest vähem trenni.

Uuringust tuli muuhulgas välja, et tänased noored on rohkem stressis ja seetõttu on kasvanud ka nende stressist tingitud terviseprobleemide hulk. Kaela- ja õlavalu käes vaevlevate noorte suurt hulka põhjendatakse peamiselt tehnoloogiavahendite suurema kasutuse ning istuva elustiiliga.

Samuti on Soome teismeliste hulgas suurenenud unehäirete arv, kuna noored magavad vähem ja on hommikuti rohkem väsinud. «Nad on rohkem õhtuti üleval ja surfavad internetis, seetõttu on hüppeliselt kasvanud ka kofeiinirohkete energiajookide tarbimine,» lisas Myllyniemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles