Ohtlik trend, mis kaasneb tutvumisäppide kasutamisega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tinder

Aina enam kasutatakse maailmas kaaslase leidmiseks mobiilirakendusi. Nüüd seostatakse nende äppide levikut üha rohkem ka seksuaalsel teel levivatesse haigustesse nakatumise tõusuga. 

Ameerika Ühendriikides Rhode Islandi osariigis tehtud uuringust selgub, et seksuaalsel teel levivatesse haigustesse nakatumine on viimase aasta jooksul hüppeliselt kasvanud. Rhode Islandi tervishoiuosakond (HEALTH) süüdistab selles tutvumisäppe - teiste seas ka populaarset Tinderit.

Oma pressiteates ütles HEALTH, et probleem ei ole mitte ainult nende osariigis vaid trend on sarnane üle terve USA ning paljude teiste põhjuste seas võib välja tuua ka sotsiaalmeedia ning tänapäevased mobiilirakendused. Ka Eestis on levinud erinevad äpid, mille mõte on inimesed kokku viia kohustustevaba seksi eesmärgil.

HEALTHi andmetel kasvas süüfilisse nakatumine eelmisel aastal võrreldes 2013. aastaga 79 protsenti, gonorröa ehk tripperi juhtumid kasvasid 30 protsenti, HIV positiivseid leiti 33 protsendi võrra rohkem. Mitmed haigused on aina enam hakanud levima homo- ja biseksuaalsete meeste seas.

Samuti ei ole esimene kord kui tutvumisäppe ja seksuaalsel teel levivatesse haigustesse nakatumist omavahel seostatakse. 2013. aastal New Yorgi Ülikoolis tehtud uuringust selgus, et sotsiaalmeediarakendused on seotud HIV positiivsete arvu kasvuga ning Uus-Meremaal leiti juba 2012. aastal, et homoseksuaalidele mõeldud kohtinguäpp Gindr on seotud süüfilisse nakatunute arvu tõusuga.

HIV/AIDSi spetsialist Rosemary Reilly Chammat ütles, et sellised tulemused peaksid julgustama noori rohkem rääkima oma arsti või õpetajaga seksuaaltervisest juba enne seksuaalelu alustamist. Samuti loodab ta, et noored hakkavad edaspidi ka tihemini kontrollis käima. Rhode Islandi osariigis soovitatakse end regulaarselt testida juba alates 13. eluaastast.

Allolev video (inglise keeles) illustreerib läbi huumoriprisma, kuidas tutvumisäppe kasutatakse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles