Rakendus aitab Alzheimeri patsiente ja nende lähedasi

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue mobiilirakenduse eesmärk on aeglustada Alzheimeri tõve arengut seda põdevatel inimestel - äpp saadab patsientidele meeldetuletusi nende lähedaste kohta. 

Eestis põeb Alzheimeri tõbe hinnanguliselt 10 000 inimest, kuigi vastavaid epidemioloogilisi uuringuid ei ole läbi viidud. Kuigi tegemist on haigusega, mis on pöördumatu, on mitmed uuringud näidanud, et selle protsessi kulgu saab vaimsete stiimulitega aeglustada. 

Samsung koostöös Tuneesia Alzheimeri Ühinguga arendas välja mobiilirakenduse Backup Memory, mis töötab kognitiivse stimulaatorina saates patsiendile meeldetuletusi tema lähedaste kohta, kui need tema telefonist teatud kaugusesse jõuavad.

Äpp tuvastab bluetoothi abil kümne meetri raadiuses teised seadmed, kus on rakendus kasutusel. Kui raadiusesse on jõudnud patsiendi lähedane või tuttav, saadab Backup Memory patsiendi ekraanile infot lähenevast inimesest koos fotode või videotega, mis meenutavad nende ühiseid mälestusi. Kogu vajamineva informatsiooni ja sisu fotode ja videotena laevad rakendusse üles patsiendi lähedased.

«Pidev kognitiivne stimulatsioon, mida see rakendus võimaldab, aitab patsientidel kauem oma mälestusi hoida ja aeglustada haiguse sümptomite süvenemist,» ütles Tuneesia Alzheimeri Ühingu liige ja geriaater Dr. Merian Labidi.

Rakendus on praegu saadaval inglise ja prantsuse keeles ning töötab kõikides Samsungi nutiseadmetes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles