Nutikas müts päästab juuksed keemiaravi kahjudest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihti käib keemiaraviga kaasas juuste väljalangemine.
Tihti käib keemiaraviga kaasas juuste väljalangemine. Foto: SCANPIX

Saksa teadlased on asunud testima peanahka jahutavat mütsi, mis aitab vähipatsientidel vähendada juuste väljalangemist keemiaravi ajal.

Hanoveri meditsiinikolledžis (MHH) on viimane aasta aega testitud silikoonist mütsi, mis aitab keemiaravi mõju juustele vähendada, vahendab Local.

«Me olime alguses väga skeptilised, kuid praeguseks oleme täielikult vapustatud testide tulemustest,» sõnas MHH-i naistekliiniku asedirektor Tyoung-Won Park-Simon eile. Siiamaani on 19 rinnavähi patsienti teinud keemiaravi läbi, kandes innovaatilisi silikoonmütse.

Sabine, kellel diagnoositi 2014. aasta septembris vähk, haaras silmagi pilgutamata sellest võimalusest kinni. «Loomulikult esimene küsimus, mis selle diagnoosi puhul tekib, on on – kas see on ravitav? Minu teine küsimus oli: kas mulle jäävad vähemalt juuksed alles?» sõnas 48-aastane Hanoveris elav naine.

«See toimis väga hästi – kuigi mu juuksed muutusid hõredamaks, ei olnud mul kordagi aja kanda mütsi või rätikud,» märkis ta. Küll aga ei olnud kõikidel testis osalenud naistel samad tulemused. Oli ka neid, kellel mütsi kandmine ei aidanud oma juukseid säilitada. Samuti tuli testimisest välja, et mütsi kandmine aitab ainult teatud vähitüüpide ravis.

Saksa vähiinfo teenistuse (KID) sõnul on neil rohkelt päringuid naistelt, kes küsivad, mis aitaks neil keemiaravi puhul vähendada juuste väljalangust. «Väga erinevad tootjad on aeg-ajalt tulnud välja järjekordse jahutusmütsiga,» sõnas Birgit Heller KID-ist. «Kuid kuni selleajani ei ole olnud ühtegi, mille testimine oleks andnud positiivseid tulemusi vähemalt mingi osa vähipatsientide jaoks,» lisas ta.

Raviprotsess, mille käigus mütsi kasutatakse näeb välja selline, et patsient kannab silikoonmütsi kogu keemiaravi protseduuri ajal. Müts hoiab selle jooksul patsiendi juuksed stabiilselt kolme kuni viie kraadi juures. Kuna peanahas olevad veresooned muutuvad madala temperatuuri mõjul ahtaks, siis ei jõua vähiravimid sinna levida.

Seniste testide käigus ei ole olnud juhtumit, kus silikoonmüts oleks kellelegi ohtlikuks muutunud, kuigi aeg-ajalt kaebasid osad patsiendid selle kandmise ajal peavalu.

Sabine sõnul oli aga mütsi kandmine talle protseduuri ajal palju abiks, sest tänu sellele jäid talle juuksed alles ning ta ei pidanud ka suurele hulgale inimestele andma selgitusi oma haiguse kohta.

«See tõesti aitas mind väga palju. See andis mulle võimaluse otsustada, kellele ma tahan oma haigusest rääkida ja kellele mitte,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles