HIV-ravi peaks algama vahetult pärast diagnoosi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pea 4700 HI-viirusesse nakatunud inimest hõlmanud suuruuring näitab, et vahetult pärast haiguse diagnoosimist järgnev antiretroviirusravi vähendab suremust ja raskete tervisehädade tekkeriski võrreldes immuunsüsteemi nõrgenemisele järgneva raviga enam kui 50 protsenti.

Kuigi antiretroviirusravi vähendab tõestatult kehas leiduvate HI-viirusosakeste hulka, on ravimitel oma kõrvalmõjud, viies mõnikord ravimite pikaajalise tarvitamise korral isegi kroonilise mürgistuseni, kirjutab ERRi teadusportaal.

Ravi määramisel tehakse seetõttu tihti kompromiss, alustades sellega alles siis, kui valgete vereliblede arv langeb alla teatud kriitilise piiri.

Aastal 2011 alanud uuringu tarbeks värvati 35 riigist 4685 HIV-kandjat, kellest pooli hakata antiretroviirusravimitega ravima vahetult pärast uuringust algust ja ülejäänute puhul oodati valgete vereliblede arvu suurema languseni.

Pimekatse oleks pidanud esialgse plaani kohaselt kestma aastani 2016, kuid vahetulemuste põhjal leiti, et selle jätkamine oleks erinevate raviviiside mõju märkimisväärse vahe tõttu ebaeetiline ning antiretroviirusravimeid hakati pakkuma kõigile uuringus osalevatele HI-viiruse kandjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles