Jook, mis aitab ära hoida eesnäärmevähki

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Et roheline tee on üldiselt tervisele kasulik, ei ole enam ammu uudis, ent nüüd selgus, et sellest joogist võib olla abi ka keemiaravis.

USA Florida Moffitt vähikeskuse ja uurimisinstituudi teadlased otsustasid uurida, millist mõju avaldab roheline tee eesnäärme pahaloomulisele kasvajale iseloomulike vähieelsete muutustega patsientidele, kirjutab Medical Daily.

Eesnäärmevähk on maailmas esinemissageduselt teine vähkkasvaja ning 20 protsenti rohelisest teest tarbitakse ära Aasia riikides, kus eesnäärmevähk tapab kõige vähem mehi. Just see seos ongi pannud teadlasi mõistatama, kas rohelises tees leiduvad ained aitavad ära hoida vähi teket.

Varasemates uuringutes on leitud, et rohelises tees leiduvad katehhiinid pärsivad vähirakkude kasvu ja levikut, stimuleerides samaaegselt nende rakkude hukkumist. Kuid siiani olid teadlased suutnud näidata katehhiinide vähivastast toimet vaid loomadel.

Moffitti teadlased võtsid vaatluse alla kõige tugevamad ja võimsaima vähivastase toimega katehhiinid, mida tuntakse epigallokatehhiin-3-gallaadina (EGCG).

Teadlased andsid 49 mehele 200 milligrammi kofeiinivabu rohelise tee kapsleid, mis sisaldasid suures kontsentratsioonis EGCG-d. Võrdluseks andsid nad 48 mehele platseebot. Katse kestis ühe aasta ning toidulisandit said katsealused kaks korda päevas.

Uuringu tulemusena selgus, et kõrge astme intraepiteliaalse neoplaasia ehk vähieelse seisundi diagnoosiga patsientidel vähenes rohelise tee kapslite toimel järgmise astme väljakujunemise ning ka eesnäärmevähi diagnoosi saamise risk. Samuti oli neil madalam eesnäärmespetsiifilise antigeeni (PSA) tase. PSA näitab eesnäärmevähi väljakujunemise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles