Uriiniteraapiaga nahahädade vastu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Uriiniteraapiaga saab väidetavalt lahti nii aknest, ekseemist kui ka teistest tülikatest nahahädadest.

Uriiniteraapial on tegelikult pikk ajalugu. See sai alguse vähemalt viis sajandit tagasi Indiast ning jõudis ka egiptlaste, kreeklaste ja roomlasteni, olles populaarne nii keskajal kui renessansiajal ning leides tee ka 18. sajandi prantslannade rituaalidesse, kirjutab Shape.com.

Mida tähendab uriiniteraapia? Selle ravimeetodi puhul kasutatakse nahahädade tohterdamiseks tõepoolest ehtsat uriini. Manhattani dermatoloog Monica Schadlow märkis, et uriiniteraapia võib tähendada nii värske uriini nahale kandmist kui ka suukaudset manustamist.

Kahtlemata paneb see kulmu kergitama, sest uriini väljutatakse ju kehast igasugused jäägid, mis tunduvad meile olevat toksilised. Tegelikult ei ole uriin toksiline – pigem on tegemist filtreeritud vedelikuga, mis sisaldab vett ja liigseid toitaineid, mida keha manustamise hetkel ei vajanud. «Uriin ise on steriilne, välja arvatud juhul, kui inimene on haige või tal on kuseteede infektsioon,» räkis Schadlow.

Just uriinis sisalduvad toitained ja elektrolüüdid on põhjuseks, miks inimesed seda sageli nahale kannavad või isegi joovad. Nad usuvad lisaks, et uriinis on mineraale, soolasid, hormoone, antikehasid ja ensüüme, mis võivad aidata nii akne kui teiste nahahädade puhul. Samas ei ole Schadlow sõnul teada, kui hästi need ained läbi naha imenduvad.

Ning teadusliku uuringu läbiviimine oleks nahaarsti sõnul äärmiselt keerukas, sest uriinis sisalduvate kasulike ainete kontsentratsioon võib inimeseti väga palju erineda.

Ent uriini väidetavast kasulikkusest kasu lõikamiseks ei pea tingimata kasutama oma uriini. Schadlow sõnul on uriini peamise aktiivaine uurea kasulikkus ka teaduslikult tõestatud ja uureat lisatakse tegelikult paljudele kreemidele.

Uurea on hüdrofiilne, mis tähendab, et ta aitab nahal niiskust hoida. Samuti on uureal Schadlow sõnul keratolüütiline toime, mis kiirendab rakkude uuenemist ning see on ka üks põhjustest, miks uureast võib abi olla naha «puhastamisel» vistrikest.

Uurea toimib kreemides kerge koorija ja niiskuse taastajana, mis on hea kombinatsioon kuiva ja kareda naha jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles