Läätsedega kaasneb suur oht

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsi kasutades tuleb järgida hügieeninõudeid.
Läätsi kasutades tuleb järgida hügieeninõudeid. Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võivad muutused silma bakteripopulatsioonides olla üheks põhjuseks, miks kontaktläätsesid kandvad inimesed on silmanakkustele vastuvõtlikumad.

«Meie uuring näitab selgelt, et võõrkeha – kontaktläätse – asetamine silma ei ole kahjutu,» ütles uuringu juhtiautor, New Yorgi Langone meditsiinikeskuse mikrobioloog Maria Gloria Dominguez-Bello.

«Oma tulevaste katsete abil loodame me välja selgitada, kas need muutused läätsekandjate silma mikrobioomis on tingitud näppudega silma vastu puutumisest või läätsede otsesest survest, mis muudab silma immuunsüsteemi ning seeläbi ka seda, milliseid baktereid surutakse alla ja millistel lubatakse õilmitseda,» lisas ta.

Oma praeguse uuringu raames võtsid teadlased proove üheksalt igapäevaselt läätsekandjalt ja 11 inimeselt, kes ei kandnud kontaktläätsi. Nad leidsid, et läätsekandjate silmades leiduvate bakterite liigid sarnanesid pigem nendega, mida leidus teiste inimeste silmalau nahal, kui nendega, mida leidus nende silmades.

Lisaks leidsid teadlased, et teatud baktereid leidus läätsekandjate silmades kolm korda suuremal hulgal kui teistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles