Kärpenuga ajab hooldushaiglad kohtusse

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kasinuse kärpenuga lõikas haigekassa teise poolaasta lepingumahud poole väiksemaks, mistõttu Benita Kodu kaalub asutuse kohtusse andmist. Hiiu Ravikeskus on seda juba teinud.

Hinnatõus õendusabis on eelarvest ette jõudnud ja toonud teenusepakkujatele tänavu teiseks poolaastaks loodetust oluliselt kehvemad lepingud. Esimesena reageeris Hiiu Ravikeskus, kirjutab Meditsiiniuudised.

«Esitasime kohtule kaebuse, kuna haigekassa on õigusvastaselt vähendanud meie ravijuhtude arvu,» selgitas Hiiu Ravikeskuse juht Kaidi Vainola.

Haigekassa pakkus neile selle aasta esimeseks pooleks 800 juhtu ja teiseks pooleks loodetud 800 asemel 720 juhtu. Vainola sõnul on neil raamleping sõlmitud neljaks aastaks, aluseks oli konkursiga selgunud paremusjärjestus. «See järjekord on kohustuslik ka ravijuhtude jagamisel,» on Vainola veendunud.

Vainola on haigekassa reeglitesse peensusteni süüvinud ja kinnitab, et haigekassa nõukogu on kehtestanud korra, millest tegevjuhtkond on kohustatud ravijuhte jagades kinni pidama ning milles on sõnaselgelt öeldud, et enne saavad rahastuse konkursi tulemusena paremusjärjestuses eespool olevad haiglad. Selles pingereas on SA Hiiu Ravikeskus esimene, Benita Kodu teine ja näiteks Kallavere haigla viimane ehk kuues.

Olgu lisatud, et Kallavere haigla sai selleks aastaks 244+86 ravijuhtu. Nende ühe ravijuhu keskmine hind on sealjuures 1494 eurot, Benita Kodus aga 1004 eurot. Võrdluseks Hiiu Ravikeskuses maksis juht 1128 eurot.

Vainola sõnab, et alles seejärel, kui esimestest midagi üle jääb, tohiks rahastada tagapool olijaid. See on ka üsna loogiline, sest muidu polekski ju konkursil mõtet, leiab ta.

Haigekassal on sootuks teine nägemus. Haigekassa ravi rahastamise talituse juhi Anneli Taali sõnul kehtib pingerida vaid valiku menetluse protsessis ja selle eesmärgiks on kõigi taotlejate hulgast välja valida haigekassa lepingupartnerid  järgmiseks valikuperioodiks.

Taal selgitab, et praktikas tähendaks iga-aastane pingerea rakendamine seda, et need tervishoiuteenuse osutajad, kes olid valikul koostatud pingereas eespool, saaksid ka edaspidi sama palju ravijuhte, nagu nad said valikumenetluses. Aga need, kes olid pingereas tagapool, võivad tulenevalt haigekassa igal aastal muutuva eelarve piiratusest mõnel aastal üldse ravijuhtudeta jääda, kuigi ka nendega on sõlmitud leping 2018. aasta 30. juunini.

«Pingerea allpool otsas olevate teenusepakkujate patsientidele tähendaks see haigekassa kulul saadava ravi katkestamist, mille jätkamise ainsaks lahenduseks on jätkata ravi teiste teenusepakkujate juures, kes said pingerea alusel rohkem ravijuhte,» jätkab Taal. «Samas ei pruugi see ravijärjekordadest tulenevalt võimalik olla.»

Pahane on ka pingereas teisel kohal oleva Benita Kodu juht Marilin Vaksman, sest neile pakutakse tänavu teiseks poolaastaks loodetud 155 juhu asemel vaid 65.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles