Video: sünnitaja võtab keisrilõike ajal ise lapse kõhust välja

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal toimus esimene emapoolt assisteeritud keisrilõike operatsioon, kus ema tõmbas ise lapse üsast välja, mitte ei lasknud seda teha arstidel.

Saksamaal Bad Oeynhauseni kliinikus toimus nädala eest haruldane keiserlõige, kirjutab rp-online. Kui tavalise keiserlõike korral opereerib arst  ja annab lapse ema rinnale, siis nüüd avas arst operatsioonihaava ning arst pani ema käed ümber lapse ning ema sai ise oma vastsündinu oma rinnale tõsta.

«Ma olin alguses selle meetodi suhtes skeptiline,» rääkis Bad Oeynhauseni haigla peaarst Manfred Schmitt. Ta kuulis sellest meetodist selle aasta alguses ühelt oma Austraalia kolleegilt. Olles oma kolleegide ja ämmaemandaga seda arutanud, leiti, et kuigi nende kõhutunde kohaselt ei ole see mõistlik, siis  skepsiseks ei ole põhjust.

Seda meetodit võiks rohkem kasutada, sest sageli tunnevad naised pärast sünnitust abitust. «Eriti tugev on see tunne naiste üldnarkoosiga sünnitanud naistel,» rääkis ämmaemand Irina Witte Meier. «Sa ärkad pärast operatsiooni ja äkki on sul laps. Sa ei ole tajunud seda protsessi, kuidas laps siia ilma tuleb. Paljusid naisi see häirib.»

Eric Maxmilian on ema Oxana viies laps, esimene sündis tal keisrilõikega. «Pärast tütre sündi oli mul kahtlus, kas see ikka on minu laps. Teiste lastega mul seda ebameeldivat tunnet  kogemust polnud,» rääkis naine.

Peaarsti sõnul on nende jaoks kõige olulisem ema ja lapse ohutus. Seetõttu ongi oluline, et ema käed oleksid steriilsed. «Lapse ei jaoks ei ole see probleem, aga meil tuli veenduda, et ema ise ei oleks ohus, kuna keiserlõike korral on suur operatsioonihaav, mida tuleb nakkusohu eest kaitsta,» rääkis arst. Seepärast olidki emal kummikindad käes. Schmitti sõnul on ema poolt assisteeritud keiserlõige üks võimalus, mida kasutada, kui see sobib vanematele ja on meditsiiniliselt näidustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles