Kui palju kardiotrenni on vaja, et kaalust alla võtta?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalu langetamine on sageli kõige tulemuslikum siis, kui süüa natuke vähem ja teha palju rohkem trenni – kaloreid on parem põletada kui need täiesti söömata jätta. Ent kui tihti peaks tegema trenni?

Ameerika teadlased kirjutavad ajakirjas the Journal of Strength and Conditioning Research, et kaalu langetamiseks peaks tegema vähemalt neli pooletunnist kardiotrenni nädalas, kirjutab ergo-log.com.

Teadlased tegid katse 80 ülekaalulise mehe ja naisega vanuses 22 kuni 74. Meeste rasvaprotsent oli 25 või enam ning naistel 35 või enam. Mõne katsealuse rasvaprotsent oli piisavalt kõrge, et kujutada endast tõsist ohtu tervisele. Kuid kõik olid katse läbiviimise ajal terved, samas istuva eluviisiga inimesed.

20 inimest pandi seejuures kaheksaks nädalaks korra nädalas treenima, 20 inimest pidid samal ajal tegema kaks-kolm trenni nädalas ning veel 20 treenisid neli korda nädalas või rohkem. Ülejäänud 20 jäeti kontrollgrupiks, kes ei treeninud üldse.

Treening koosnes pooletunnisest kardiotrennist pulsiga, mis moodustas 70 protsenti iga inimese individuaalsest maksimaalsest pulsisagedusest.

Kaheksa nädala möödudes mõõtsid teadlased taas katsealuste rasvamassi. Selgus, et kontrollgrupi inimesed olid selle ajaga kogunud keskmiselt veidi alla kilogrammi rasva. Nädalas üks kuni kolm korda treeninud kaotasid keskmiselt kaks kilo rasva, vähemalt neli korda nädalas treeninud aga tervelt kuus kilo. Teadlased pidasid statistiliselt märkimisväärseks muutuseks vaid viimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles