Tippkardioloogid kogunevad Tallinnasse

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardioloogiaprofessor Margus Viigimaa.
Kardioloogiaprofessor Margus Viigimaa. Foto: Mihkel Maripuu

4. – 6. juunini toimub Tallinnas 25. Põhjamaade-Balti kardioloogide kongress, mis toob siia pea 500 kardioloogi, nende seas kõikide Põhjamaade ja Balti riikide kardioloogide seltside presidendid, mitmed Euroopa kardioloogide seltsi juhtivad liikmed ning European Heart Journali peatoimetaja.

Eesti Kardioloogide Seltsi president professor Margus Viigimaa rääkis meditsiiniuudiste portaalile Med24.ee, et Põhjamaade kongress toimub 25. Korda, ühine konverents Baltimaadega aga neljandat korda.

«Kuna Eesti on viimased kaks aastat olnud Põhjamaade ja Balti riikide kardioloogide seltsi eesistujamaa ning korraldanud ühisnäitust Euroopa kardioloogide kongressil, siis on meie korraldada ka tänavune kongress. Sisuliselt tähendab see seda, et Eesti ülesanne on juhtida kogu poliitilist tegevust Euroopa kardioloogide seltsis (ESC) - valmistame ette poliitilisi otsuseid, kelle poole hääletada või keda Balti riikidest mingile positsioonile välja pakkuda. Tahame oma piirkonda väga esindada, sest see annab võimaluse ESC-le ettepanekuid teha, et väikeriikide hääl rohkem kuulda oleks. Üksikute riikidena pole see võimalik,» selgitas Viigimaa.

Muu hulgas tõi tohter välja ühe uue algatuse – ekspertide ümarlaua perekondliku hüperkolesteroleemia alal. «Oleme kokku kutsunud erinevate riikide esindajad ning arutame, kuidas luua perekondliku hüperkolesteroleemia haigete registreid. Need riigid, kus registrid juba olemas on, saavad tutvustada oma kogemust. Arutame ühiselt, kuidas haigeid paremini avastada, sest tegu on aladiagnoositud haigusega. Kui siiani saime nende patsientide raviks kasutada vaid statiine, siis nüüd on tekkimas uued ravivõimalused, silmapiiril on PCSK9 inhibiitorid.»

Viigimaa sõnul tuleb kongressile osalejaid kõigist Balti ja Põhjamaade riikidest, aga ka näiteks Türgist. Proportsionaalselt on tema sõnul rohkearvuliselt esindatud Islandi kardioloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles